lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny Stuxnet-variant hittad i Iran

Publicerad: 26 april 2011, 00:07

Enligt Iran har landet utsatts för nya cyberattacker som använder sig av en ny typ av mask.

Ämnen i artikeln:

Usa

En iransk general som är ansvarig för utredningen kring masken Stuxnet uppger att en ny attack har drabbat landet. Den senaste attacken består av en ny mask som går under namnet Stars.

Än så länge finns det väldigt få detaljer kring den nya masken, men enligt den iranska generalen, Gholam-Reza Jalali, har den gått till angrepp mot väldigt specifika datorsystem i landet.

– Masken Stars har vissa egenskaper som har identifierats, och den är kompatibel med de datorsystem som attackerats, säger Gholam-Reza Jalali till den iranska nyhetsbyrån Mehr News.

Förra året drabbades Iran av attacker från Stuxnet, en datormask som var specifikt utformad för att slå ut datorsystem från Siemens. Siemens datorsystem används i Iran för att kontrollera landets kärnkraftverk.

Senast i förra veckan anklagade Gholam-Reza Jalali Siemens för att ha varit med och utvecklat Stuxnet tillsammans med USA och Israel. Jalali har krävt att Siemens förklarar hur Stuxnet-masken kunde ha tillgång till de koder som används av programvaran i de datorer som Siemens sålt till landet.

Siemens svarade i går på anklagelserna.

– Siemens var inte inblandat i skapandet av Stuxnet. Den anklagelsen saknar grund, säger Siemens talesperson, Michael Krampe.

Enligt den iranska nyhetsbyrån, Mehr News, håller iranska säkerhetsexperter på att studera den nya Stars-masken. Västerländska säkerhetsexperter har ännu inte någon information om den nya masken.

IDG News

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev