Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny superbakterie kan bero på miljövidrig tillverkning

Publicerad: 12 augusti 2010, 08:37

Den nya superbakterien tros ha spritts från Indien – där enorma mängder läkemedel släpps ut i floder vid tillverkningen.


Idag rapporterar flera medier om att två svenskar smittats av en nyupptäckt ”superbakterie” som är resistent mot flera av de särskilt kraftiga antibiotikapreparat som normalt brukar fungera även mot resistenta bakterier.

Bakterien har döpts till New-Delhi-Metallo-1 och enligt en studie har 70 fall av smitta upptäckts i Indien, skriver den ansedda medicinska tidskriften Lancet enligt Svenska Dagbladet.

Att bakterieresistens skulle uppträda i Indien var väntat av Joakim Larssons forskargrupp vid Sahlgrenska Akademin på Göteborgs universitet. Forskargruppen har väckt internationell uppmärksamhet med en studie om läkemedelstillverkningen i Indien. Man fann mycket höga nivåer av läkemedelssubstanser i det avloppsvatten som anläggningarna släppte ut.

Ett av de mest anmärkningsvärda fynden var ett dagligt utsläpp av 45 kilo ciprofloxacin som är ett av världens mest använda antibiotikum. Det motsvarar fem gånger Sveriges dagsförbrukning och koncentrationerna översteg till och med blodplasmanivåer hos patienter som tar läkemedlet.

Miljöaktuellt berättade om resultaten i april i år (Miljöaktuellt nr 4/2010).

– Analysen visar klart och tydligt att många av de läkemedel som säljs i Sverige är tillverkade vid fabriker som skickar sitt spillvatten till ett reningsverk som inte renar vattnet tillräckligt, sa Joakim Larsson då.

– Dels är det välkända bolag som lägger ut produktionen, dels är det läkemedel där patenten gått ut och tillverkningen görs av lokala företag, så kallad genericaproduktion, sa Anna Linusson miljöchef vid Stockholms läns landsting till Miljöaktuellt.

Den så kallade generica-reformen – som innebär att apoteket måste ge dig det billigaste alternativet när du ska hämta ut ett visst läkemedel – kan ha förvärrat problemet.

– Du kan ju gissa var de billigaste alternativen är gjorda någonstans, sa Anna Linusson till Miljöaktuellt.

Joakim Larssons forskargrupp kommer att gå vidare och kartlägga riskerna för att resistenta bakterier utvecklas och sprids. De kommer också att utvärdera reningstekniker samt kartlägga spridningen i miljön i Indien.

Pernilla Strid

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev