Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny svensk studie om massdöd bland bin

Publicerad: 13 januari 2014, 13:23

I en ny svensk studie undersöker Jordbruksverket hur bin påverkas av användningen av neonikotinoider, ett av de vanligaste växtskyddsmedlen.


Ämnen i artikeln:

Jordbruksverket

I samarbete med universitet, biodlarorganisationer och rapsodlare har
Jordbruksverket placerat ut 96 bi- och humlesamhällen på 16 ställen i södra Sverige för att se hur bina påverkas av neonikotinoider.
Neonikotinoider är ett av de vanligaste bekämpningsmedlen mot skadeinsekter. I Sverige används det bland annat för att skydda raps mot jordloppor.

– De första resultaten tyder på att bin som flyger i rapsfält får i sig substansen i halter som kan vara riskabla, säger projektledaren Thorsten Rahbek-Pedersen till Sveriges Radio.

Växtskyddsmedlet kan göra att bins och humlors orienteringsförmåga skadas. Eftersom bin och humlor är sociala insekter kan även små störningar i deras orienteringsförmåga och förmåga att kommunicera få allvarliga konsekvenser säger Thorsten Rahbek-Pedersen.

Det var för sju år sedan som man först började uppmärksamma massdöd bland bin i Nordamerika och Europa. I väntan på forskningsstudier som undersöker det misstänkta sambandet mellan preparaten och massdöd bland bin har EU-kommissionen förbjudit tre typer av neonikotinoider. De tillverkande kemiföretagen har nu stämt EU-kommissionen eftersom de anser att förbudet saknar grund.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Jordbruksverket

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.