Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny tågpendel mellan Sundsvall och Göteborgs Hamn

Publicerad: 17 januari 2012, 11:05

En ny tågpendel mellan Sundsvall och Göteborgs Hamn minskar utsläppen och ger Sundsvallsregionen tillgång till ett brett utbud av fartygslinjer.


Ämnen i artikeln:

KoldioxidutsläppCleantechHållbara TransporterGreentech

Det är Intercontainer som har startat en godstågpendel mellan Sundsvall och Göteborgs Hamn, med avgångar fem dagar i veckan i båda riktningarna. Det är första gången som Sundsvall får en direktförbindelse med tåg till Nordens största hamn, skriver Göteborgs Hamn i ett pressmeddelande.

– Sundsvall har länge varit ett prioriterat område för godstrafik och vi är mycket glada över att ha pendeln i vårt järnvägssystem. Regionen är mycket expansiv och har ett stort behov av bra transportlösningar, säger Stig-Göran Thorén, järnvägsansvarig på Göteborgs Hamn.

Från Göteborgs Hamn finns för näringslivet viktiga direktlinjer till Asien, USA, Centralamerika och Indien, vilket innebär snabba och säkra transporter utan omlastningar på vägen.

– Den nya tågpendeln rullar rakt in i hamnen och godset kan snabbt lastas på fartyg för export vidare ut i världen, eller omvänt från fartygen till tåget som går direkt upp till Sundsvall, säger Stig-Göran Thorén.

Det nya systemet innebär också minskade koldioxidutsläpp. Genom att frakta godset med tåg istället för lastbil minskas utsläppen med cirka 50 000 ton om året, vilket motsvarar 17 000 personbilars utsläpp.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News