Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny teknik för hemska semesterbilder

Publicerad: 24 april 2009, 02:56

Superzooma dina gigabytestora semesterbilder i efterhand. En robot tar bilderna med din kamera, du bara njuter.


Det du såg när du tog den där fantastiska semesterbilden från en bergstopp i Alperna är kanske inte detsamma som någon annan ser. Eller vill se. Eller också ångrar du dig i efterhand och vill hellre se något annat. Med Gigapan Epic kan du vara tämligen säker på att du får med allt du kan önska på dina bilder och kan klippa ut det bästa i efterhand.

Gigapan Systems har tagit fasta på idén med att man kan vilja åka runt i sina semesterbilder och tillverkat en automatvridare för digitalkameror som tar en hel mängd bilder, kanske tusentals, och skarvar ihop dem till ett jättepanorama med den medföljande programvaran efteråt. Det är inte bara en leksak för fritidsfotografen utan giganter som Google, Carnegie-Mellon och NASA Ames Intelligent Robotics Group har varit med och sponsrat utvecklingen.

Münchens flygplats

Här har vi arbetat oss in i ett panorama från Gigapans webbplats. Det visar Münchens flygplats och vi går hela vägen upp till mekanismen som vrider radarn ovanpå flygledartornet.

Zooma in

Zooma in

Zooma in

Panoramat skarvades av 430 bilder tragna med 600 mm tele. Resultatet blev en bild på 1,93 gigabyte som omspänner 150 grader i sidled och 12 grader i höjdled.

Det hela är ganska enkelt. Montera kameran på pan-tilt-huvudet Epic (för smärre kameror) eller Epic 100 (för större kameror upp till 1,5 kilo) från Gigapan och kameran går själv runt och tar så många bilder du har lust, kanske upp till ett tusental, som tillämpningen sedan skarvar ihop till en superhögupplöst bild i datorn. Givetvis måste du ha ett kraftigt stativ som kan hålla kamera och Epic still under exponeringen. Och vyn bör gärna vara fri från förbipasserande. Men om folk rör sig i bilden blir det uppenbarligen intressanta spökeffekter – det kan vara bra eller dåligt.

Epic har nattbelyst display så du kan göra stora nattpanoraman också. Problemet är väl snarast att digitalkameror har så dåligt kontrastomfång att nattbilder blir mindre lyckade av den anledningen.

Epic ser själv till att det blir lagom mycket överlapp mellan bilderna så att det går bra att skarva dem sedan. Den färdiga bilden blir så vansinnigt högupplöst att man kan se en hel flygplats och ändå kunna zooma in på de parkerade flygplanens logotyper och se vilka tekniker som går på marken.

Vad Epic gör är att vrida kameran lite, lite mellan varje bild, ta en bild, vrida lite till osv. Senare, när du skarvat ihop bilden kan du tanka upp den till Gigapans webbplats för bedömning, skryt osv. Eller, för all del, låta trycka den på papper – men då handlar det om hela väggtapeter.

Det enda kravet är naturligtvis att din kamera har tillräckligt bra zoom eller tele för att kunna se gubbarna från början och att den finns upptagen på Gigapans lista över tillåtna kameror, eftersom Epic faktiskt ska kunna trycka på avtryckaren också. Bilderna kommer att innehålla massor med data, i många fall över en gigabyte, så det gäller att du har ett bildbehandlingsprogram som kan hantera så stora bilder. Äldre versioner av Photoshop klarade bara 32.000 pixel i sidled!

Det medföljande stitcherprogrammet börjar med att visa bilderna i den ordning de togs…

Varefter de flyttas runt och visar den slutliga bilden. Därefter syr programmet ihop dem själv.

Vad ska man ha det här till? För en semesterfotograf är det naturligtvis roligt att kunna sitta i soffan och kunna zooma runt i semesterbilderna till sina vänners förnöjelse/avsky, men vetenskapen har också funnit metoden användbar. Hellre än att sitta ute på en äng och räkna sällsynta blommor eller något kan man ta en Gigapanbild och sedan räkna blommorna, eller bina, eller fåglarna, hemma i på kontoret.

På Gigapans webbplats kan man också zooma långt in i bilderna med en Flash-tillämpning.

Tillverkarens sida: http://gigapansystems.com/home.html
Skrytsidan: http://www.gigapan.org/index.php

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev