Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny teknik förbränner kol, olja och gas utan koldioxidutsläpp

Publicerad: 9 januari 2018, 12:56

Forskare vid Ohio State University har skapat en process som innebär att fossila bränslen kan förbrännas utan att ge upphov till koldioxidutsläpp.


Ämnen i artikeln:

Hållbara TransporterKlimatförändringarVäxthuseffekten

Forskare vid Ohio State University har skapat en process som innebär att fossila bränslen som kol och olja kan användas vid energiproduktion utan att ge upphov till koldioxidutsläpp. Under vissa förhållanden kräver processen tvärtom att ytterligare koldioxid tas upp ur atmosfären och används vid förbränningen.

I en artikel som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Energy & Environment visar forskarna hur tekniken kan användas för att omvandla skiffergas till ämnen som metanol och bensin genom att ta upp koldioxid i atmosfären. Processen kan även användas för att skapa användbara produkter från kol och biomassa utan att ge upphov till klimatutsläpp. Tekniken som kallas för kemisk looping innebär att förbränningen av fossila bränslen sker i högtryckreaktorer där man istället för syre använder sig av metalloxidpartiklar för att skapa reaktionen.

I ett pressmeddelande på Ohio State Universitys hemsida säger forskarna att de hoppas att tekniken ska blir ett billigt alternativ som låter oss tillverka ren energi i väntan på att förnybar energi som vind- och solkraft blir de rådande teknikerna.

Läs mer om projektet här

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.