Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Ny teknik hjälper hängda program

Publicerad: 8 December 2008, 08:53

Så kallade deadlocks kan få ett program att helt stanna, men med plugin-programmet Gadara ska sådana problem kunna lösas automatiskt.


Ett av de mer enerverande problemen inom mjukvaruutvecklingen är när programmet hamnar i en loop där olika trådar väntar på varandra för att komma åt data som alla behöver med resultat att programmet hänger sig och inte gör någonting. Sådana situationer kallas för deadlocks kräver att en programmerare manuellt går in och löser problemet genom att skriva om koden.

Forskare vid University of Michigan har nu utvecklat ett plugin-program som de menar kan lösa problemet helt automatiskt. Programmet heter Gadara och använder feedbackteknik för att upptäcka potentiella deadlocks. Precis som en termostat eller kontrollenheten för farthållaren i en bil kontrollerar Gadara att vissa värden ligger inom ett visst område.

Om värdena hamnar utanför området, en rutin kanske tar längre tid på sig att svara än den borde, så kan Gadara direkt se var problemet har uppstått. Gadara lägger då automatiskt in en speciell kontrollkod som förhindrar en deadlock från att uppstå. Med en speciell kompilatorteknik ska det hela fungera i realtid.

Hur det fungerar mer tekniskt kommer att beskrivas av forskarna på Usenix-symposiet den 9 december då deras forskningsrapport Gadara: Dynamic Deadlock Avoidance for Multithreaded Programs ska presenteras.

Pär Rittsel

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.