Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny teknik i vingårdarna

Publicerad: 27 november 2008, 08:58

Efter tusentals år tar vinodlingen sensorer och internet till hjälp. Det började i Kalifornien men nu växer ett EU-stött projekt fram i Italien.


Erfarenhet är väl nyckelordet i all vinodling. Det går bara inte att tänka bort vinbonden som känner sin jordmån, sina vinstockar, det lokala klimatet, årstidernas växlingar och känslan för precis rätt dag att skörda.

Men snart behöver han inte gissa och vattna på måfå. Eller ligga vaken och oroa sig för nattfrost under järnnätterna på försommaren – då nödlösningen är allt från kraftiga vindturbiner till brinnande gummidäck vars sotiga rök driver kylan på flykten.

Sedan början av 2000-talet har enstaka vingårdar i Kalifornien och Australien testat system där nätverk av trådlösa sensorer sänder mätdata till vingårdens dator. Mer eller mindre i realtid kan då vinmakaren avläsa fukten i jorden, stockarnas tillväxt, väder och vind. Det finns till och med system på teststadiet som analyserar kvävehalten genom att läsa av färgen på vinbladen.

Från Italien kommer nu rapporter från ett parallellt projekt, sponsrat av EU:s sjätte ramverk och lokaliserat till universitetet i Florens – mitt i regionen Toscana där Chianti står för traditionen och de nya ”Supertoskanerna” tar upp konkurrensen med Amaronevinernas kraftfullhet.
Sensortekniken är inte märkvärdigare här än någon annanstans, möjligen med undantag för att man provar töjningsgivare på vinstockarna för att mäta tillväxten. Men skillnaden är att alla mätdata skickas till avknoppningsföretaget Netsens, som utvecklat systemet. Där bearbetas mätvärdena som sedan läggs upp på webben som kurvor, tabeller, varningssignaler och kartor. Statistiken kompletteras med webbkamerabilder och beräkningar utifrån egna modeller om faktorer som frostrisk eller mögelfara.
Det är inte bara av värde för en vinodlare med utspridda ägor eller ägor med varierande jordmån och mikroklimat, vilket är vanligt i Europa, det sprider kunskapen till odlarna i hela regionen.

Netsens startades 2004 och insisterar på att utveckla all teknik själva, från de små batteri- eller solcellsdriva sensorerna till analysverktyg och webbgränssnitt anpassade för datorer och telefoner. Liknande system finns vanligt jordbruk och trädgårdsodlingar. Bolaget hävdar att designintensiv proprietär teknik både ger lönsamhet och kundnytta.

Toscanaprojektet är en del av programmet Goodfood, som med hjälp av mikro- och nanoteknik ska ”flytta ut laboratorierna till maten hela vägen från marken till marknaden”. Med andra ord en systemkedja som från styrning av bevattning, besprutning och skörd följer varan och övervakar förhållandena under transport och distribution ända fram till butiksdisken och saluhallen.

Ett exempel på teknik som hänger med en produkt är ett rifd-chips som berättar hur en flaska vin hanterats och lagrats under sin mognadstid. Det har provats både i Sonoma Valley och Barolodistriktet.

Andra tekniknyheter är den franska druvsorteraren La Tribaie, uppmärksammad när Bordeauxveteranen André Lurton började använda den. Där passerar druvorna en adhesiv vals som samlar upp blad och kvistar innan de hamnar i ett kar med druvsaft av känd täthet. Mogna druvor med tillräcklig sockerhalt för att kunna utveckla rätt alkoholstyrka sjunker till botten medan skadade eller omogna druvor flyter upp.

Pär Rittsel

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev