Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny teknik räddar förlamade ansikten

Publicerad: 17 februari 2009, 07:50

Att rekonstruera skadade eller förlamade ansikten är svårt. Elektroaktiva polymerer vara en väg framåt för att återskapa förlorade mänskliga drag.


Artificiella muskler baserade på elektroaktiva polymerer kan användas för att ge skadade eller förlamade människor förlorad rörlighet. Två kirurger vid University of California Davis har ansökt om patentskydd på en metod som ska kunna ge exempelvis förlamade ögonlock rörligheten åter, skriver New Scientist.

Elektroaktiva polymerer, EAP, är polymerer som ändrar form när de utsätts för elektrisk spänning. I patentansökan skriver de bägge kirurgerna, Craig Senders och Travis Tollefson att metoden kan användas för att rekonstruera muskulär respons hos förlamade patienter. Enligt patentdokumentet ska EAP användas som implanterade manöverorgan anslutna till vävnad hos patenten. När manöverorganen utsätts för elektricitet ska rörelsen i sin tur åstadkomma rörelse hos den anslutna vävnaden.

Kirurgerna beskriver hur en patient kan återfå kontroll över ögonlock som förlorat rörlighet efter en ryggskada eller nervsjukdom. EAP förankras i skallbenet och ansluts till både det övre och undre ögonlocket på bägge ögonen. När patietenten försöker blinka uppstår en elektrisk spänning i de muskler som normalt sett används varpå polymermuskeln reagerar och stänger ögonlocken med hjälp av anslutningarna. Har en patient bara förlorat kontrollen över ett öga kan metoden användas för att ”övervaka” det friska ögat och synkronsera rörelserna hos det ögats ögonlock för att synkronisera dessa med de skadade ögonlocken.

Patenthandlingarna rymmer också idéer om sensorer som stänger ögonlock hos patienter som utsätts för kraftigt ljus eller när föremål befinner sig nära ögat. Senders och Tollefson nämner även andra användningsområden för elektroaktiva polymerer i kroppen, exempelvis andningshjälp och som ersättning för fingrar och händer.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.