Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny teori om smältande isberg

Publicerad: 16 april 2015, 07:32

Klimatet påverkas mindre av smältande isberg, visar en ny studie publicerad i Nature.


Smältande glaciärers sötvatten kan påverka havsströmmarna mer än isberg i framtiden. En teori är att smältande isberg startar tider av kyligare klimat, en annan teori är att det kyligare klimatet i stället gör att antalet isberg ökar.

– Forskare har tidigare sagt att det kanske inte är så att de kallare perioderna kommer exakt när vi har en massa isberg, utan de kallare perioderna kanske inleds lite innan isbergen kommer, säger Svante Björck, professor i geologi vid Lunds universitet till Sveriges radio Vetenskap & miljö.

Forskare har med hjälp av borrkärnor undersökt havsbottnen söder om Island för att förstå vad som skett under de senaste istiderna kring Nordatlanten. De har sedan analyserat rester av encelliga djur och kommit fram till att mängden isberg kan ha ökat först efter att det blivit ett kyligare klimat.

– Vad man kan börja fundera på är vilken roll isberg och havsis egentligen spelar för störningar av den nordatlantiska cirkulationen. Och där visar ju den här studien att de kanske inte spelar så stor roll.

Läs mer här. 

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News