Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag02.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Ny tjänst – är din fond en klimatbov?

Publicerad: 11 Juni 2015, 05:01

Fondsparare har fått ytterligare verktyg som gör det enkelt att jämföra exempelvis hur stor klimatpåverkan placeringen gör; vilka bolag fonden äger och om den lever upp till hållbarhetsförväntan.


Analysfirman Sparfabriken, som tidigare gjort granskningar och rapporter åt bland annat Världsnaturfonden WWF, Fossil Free och Swedwatch, har i veckan lanserat tjänsten. Systemet omfattar alla aktiefonder registrerade i Sverige, omkring 350 stycken.

Stefan Carlsson, vd för Sparfabriken, förklarar att bolaget jobbat hårt för att fondjämförelsen, Spara hållbart, ska vara så överskådlig som möjligt.

– Det ska vara lätt att kolla upp sin fond och få referenser. Vi märker att intresset är stort från privatpersoner, men även från institutionella investerare, säger han till Miljöaktuellt.

Fondjämförelsen sorterar under fem kategorier: Fossila bränslen (kol, olja och gas), förbjudna vapen, alkohol, tobak och spel. Tjänsten har kommit till som en följd av flera års analysarbete och enligt Stefan Carlsson vill de flesta i dag veta om fonden är exponerad mot fossila innehav.

– Det är mest aktuellt just nu, efterfrågan där är stor, säger Stefan Carlsson.

Swecif, Sveriges forum för hållbara investeringar, har en liknande tjänst, Hållbarhetsprofilen, som Miljöaktuellt tidigare berättat om och där fondbolagen själva rapporter in hur hållbarhetskriterierna ser ut i respektive fond.

– Vi kan säga att vi är ett komplement till den tjänsten, framhåller Stefan Carlsson.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.