Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Ny turbin ger billig vindkraft

Publicerad: 2 December 2008, 07:53

Med en turbin som ser mer ut som en jetmotor än ett traditionellt vindkraftverk ska det gå att halvera kostnaden för att producera elkraft med hjälp av vinden.


Vindkraft är väldigt populärt bland företag och myndigheter som vill få fram miljövänlig el, men effektiviteten i ett normalt vindkraftverk är inte mycket att hurra över. Som bäst kan en vindturbin fånga knappt 60 procent av vindenergin och många ligger nere på 50 procent.

Det nystartade Flodesign Wind Turbine hoppas kunna ändra på det med en helt ny design av turbinen. Forskarna där har tittat på hur en jetmotor utnyttjar luftflödet och byggt turbinen med hjälp av den kunskapen.

Turbinbladen sitter i ett hölje som leder in vinden till dem. Vinden träffar först några fasta blad som riktar in den inkommande vinden så att den träffar de roterande bladen som sitter bakom dem. Höljets utformning gör att det skapas ett lågtryck bakom turbinbladen vilket gör att de kan dra ut ytterligare lite energi ur vinden.

Att bygga in bladen är ingen ny idé i sig, men tidigare modeller har varit för otympliga för att vara praktiska plus att de var tvungna att stå i exakt rätt vinkel för att genera bra med el. Flodesigns variant är förhållandevis liten och fungerar i vinklar på upp till 20 grader bort från vindriktningen. En fullskalig prototyp av turbinen ska börja testas 2010 och några år sedan hoppas företaget ha en kommersiell turbin på en megawatt.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.