Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny typ av solcell är nästan perfekt

Publicerad: 13 november 2008, 08:24

Forskare har konstruerat en solcell som absorberar 96,21 procent av solljuset.


Ett problem som utvecklare av solceller har brottats med är hur man ska få upp effektiviteten genom att få solcellerna att absorbera mer av solljuset. För närvarande kan man normalt absorbera runt 67 procent av det inkommande solljuset, men forskare vid Rensselaer Polytechnic Institute i USA hävdar att de har kommit på en teknik som ökar effekten med 43 procent.

I grunden används en vanlig kiselbaserad solcell som sedan täcks med ett speciellt nanomaterial som forskarna utvecklat. Materialet absorberar ljus lika bra oavsett vilken vinkel det kommer in ifrån och det gör att solcellerna kan absorbera 96,21 procent av det inkommande solljuset. Materialet är skapat av nanorör som byggs av kiseldioxid och titaniumdioxid. De läggs på i sju lager där varje lager har en höjd av 50-100 nanometer.

Enkelt utryckt kan man säga att rören fungera som träden i en skog där rören sitter i lite olika vinklar. Mängden rör gör att det nästan alltid finns något rör som har en perfekt vinkel för att fånga in fotonerna som kommer.

Traditionella solcellsanläggningar har problem med ljus som kommer i ”fel” vinkel. En lösning är att använda motorer för att följa solen under dagen. Dessvärre innebär det att en del av energin går åt till att driva motorerna. Den nya solcellen kan ligga helt still hela dagen och ändå absorbera nästan allt ljus som kommer in.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev