Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny tyst kontorsswitch med PoE från Allied Telesis

Publicerad: 10 november 2008, 12:46

Att sätta upp ett mindre kontor idag med analoga telefoner, eller med systemtelefoner från de stora, dyra drakarna, är närmast att be om stryk. IP-telefoni över det lokala datanätet är det som gäller. Billiga växellösningar med vanliga PC-servrar som central håller på att bli en självklarhet, i och med växelprogrammet Asterisks framfart.


Ett problem är telefonernas eller videokamerornas strömförsörjning. Ett telefonnät blir aldrig säkrare än strömförsörjningen till telefonerna och med väggvårtor eller andra separata nätaggregat är risken stor att man blir av med sin telefon om en dosa faller eller städas ur vägguttaget, går sönder eller ”lånas”. Resultatet kan bli att ett nödsamtal aldrig kan utföras.

Ett annat fall är nätverkskopplade webbkameror som sätts upp för övervakningsändamål. En fullgod kamera kan blockeras av ett dåligt nätaggregat. Ingen tycker om att ha många sladdar och risken för felkopplingar och kontaktdon som åker ur, minskar med antalet behövliga sladdar.

Central strömförsörjning är alltså nödvändig även för nätverkskopplade telefoner. Kasta ett öga på Allied Telesis nya gigabitswitch WebSmart AT-GS950/8POE. Den kan sitta i en 10 Gbps optofiberring och har 8 stycken 100 Mbps portar varav fyra kan lämna 15,4 W strömförsörjning via nätverkskabeln. Bara det faktum att den är fläktlös gör den välkommen på ett modernt kontor där fläktbuller är det som tröttar användarna mest.

Givetvis är switchens eget nätaggregat inbyggt. Just för att det handlar om röst och video klarar den både VLAN och Quality of Service.

Produkten är helt ny, men med det rekommenderade utpriset 2700 kronor är kostnaden inte mycket att bråka om.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev