Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny undersökning visar: det är viktigast för människors välmående

Publicerad: 14 maj 2018, 06:30

I en ny internationell studie har WWF undersökt vad människor anser vara viktigast för hälsa och välbefinnande.


Ämnen i artikeln:

KlimatutsläppWWF

Medborgare i Mexiko, USA, Indien och Sverige fick svara på vad som var viktigast för deras välmående och hälsa. På första plats hamnade ren luft och rent vatten. Luft och vatten skattades betydligt högre i Indien, Mexiko och USA än i Sverige, något som kan bero på att fler människor i dessa länder lever på platser där luften och tillgången på dricksvatten är dålig.
–På ett sätt är det ju självklart att människor önskar sig frisk luft, rent vatten och klimatsäkra städer men vi ville skapa oss en bild av stödet för omställningen. Det är viktigt att få upp de här frågorna. Nu är det ju valår i Sverige och vi vill visa att det finns ett starkt stöd för att jobba med klimat- och hållbarhetsarbete i städer, att politikerna har vind i ryggen här, säger Sabina Andrén, programsamordnare på WWF.

92 procent av världens befolkning lever i städer där luftföroreningarna ligger över WHO:s gränsvärden och organisationen varnar för att luften blir sämre på allt fler platser. Liksom klimatförändringarna beror luftföroreningarna till stor del på fossildrivna fordon. Därför vill WWF driva utvecklingen mot det man kallar för ”One Planet Cities”, städer där invånarna kan leva ett hälsosamt liv inom planetens gränser. För att nå dit bör beslutsfattare, enligt WWF, satsa på att byta ut fossila bränslen mot el och förnybart och skapa hållbara transportsystem så att bilåkandet minskar. Städer bör också satsa på innovation och design för att skapa smartare, renare och mer klimatvänliga städer.

I övrigt visar WWF:s undersökning att investeringar i förnybar energi och fossilfri kollektivtrafik hamnar i topp för vad medborgarna tycker att städerna bör satsa på under de kommande fyra åren i alla undersökta länder. I topp för vad de svarande anser att städerna ska utveckla är: solpaneler på alla lämpliga tak (USA och Indien), smarta elnät (Mexiko) och gratis kollektivtrafik (Sverige).

De viktigaste åtgärderna som svenskar tycker att städerna bör satsa på för att bli klimatsmarta är ökade investeringar i förnybar energi, som sol och vind (37%), att minska matsvinn (30%) ökade möjligheter till hållbar konsumtion (27%) och fossilfri kollektivtrafik (25%). Något förvånande kan tyckas att invånare i Indien, USA och Mexiko anser sig ha större möjlighet att påverka lokala beslutsfattare mot en mer hållbar stad än invånare i Sverige som räknas som ett av världens mest demokratiska länder.
– Det är lite svårt att säga vad det här beror på. I den här typen av undersökningar kan det finnas kulturella skillnader som gör att man uppfattar frågorna på olika sätt. Men om de här siffrorna stämmer så är det ju både överraskande och allvarligt och ett tecken på att vi verkligen behöver en dialog med medborgarna om städernas utveckling. Städerna är som arenor för förändring och omställningen till ett klimatsäkert och hållbart samhälle kan inte fungera utan invånarnas delaktighet, säger Sabina Andrén.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

KlimatutsläppWWF

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.