Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny undersökning visar: Endast 1 av 10 placerar sitt kapital hållbart

Publicerad: 9 oktober 2018, 13:43

Trots att svenskarna oroar sig för klimatet är det bara 1 av 10 som har placerat merparten av sitt kapital hållbart. Det visar en ny undersökning.


I undersökningen som genomförts av Nordea på uppdrag av Sifo har 1000 personer fått svara på hur de ser på sin möjlighet och vilja att försöka leva mer klimatsmart. Undersökningen visar bland annat att åtta av tio svenskar källsorterar, 48 procent kan tänka sig att betala mer för ekologiska produkter, en av tre har minskat sin köttkonsumtion av hänsyn till klimatet, och en tredjedel väljer oftare andra färdmedel än bil av hänsyn till klimatet. Men samtidigt är det bara 1 av 10 som placerat merparten av sitt kapital hållbart och mindre än hälften av svenskarna kunde svara på om något av deras sparande är placerat i fonder med hållbarhetsprofil.

Enligt de beräkningar Nordea har gjort kan genomsnittsvensken minska sitt koldioxidfotavtryck med 2 200 ton under sin livstid genom att flytta sitt sparande till hållbara fonder. Det är en besparing som är 27 gånger större än de livsstilsförändringar som vanligtvis rekommenderas, som att minska sitt flygande, ställa bilen, samt minska köttätandet och vattenkonsumtionen.

Om allt pensionskapital på global nivå skulle investeras hållbart skulle utsläppen av växthusgaser reduceras med en mängd som motsvarar 608 nedstängda kolkraftverk visar Nordeas beräkningar.

Så varför är det inte fler som placerar sitt kapital hållbart? Sasja Beslik, chef för hållbara finanser på Nordea, säger till Aktuell Hållbarhet att människor har svårt att se kopplingen mellan ekonomiska investeringar och klimat.
– Människor saknar tillräcklig information och det gör att de har svårt att koppla sina investeringar till klimatfrågan. De små saker folk gör i sin vardag, som att äta mindre kött eller åka mindre bil, känns mer konkret och man tänker att den typen av symbolhandlingar ska räcka. Men grejen med pengar är att de är globala. Om man har en pension eller investering så är man per automatik redan med i det globala klimatkasinot och där kan man antingen vinna eller förlora.

Att investera hållbart behöver inte vara så knepigt menar Sasja Beslik.
– Folk är vanligtvis ganska smarta och det är inte så svårt att gå in på minpension.se eller Premiepensionmyndighetens hemsida och se vad man investerat sina pensionspengar i. Sedan kan man leta information om de bolagen. Den informationen är däremot inte alltid så lätt att få tag i och det är därför vi vill att folk pressar på för att det ska bli enklare att få tag i de här uppgifterna.

Rent ekonomiskt har den som väljer att investera sina pengar hållbart mycket att vinna säger Sasja Beslik som menar att det är ytterligare en anledning till att investera hållbart.
– Den bästa aktiefonden förra året var en hållbar fond och bland de bolag som Nordea market har tittat på så har hållbara bolag i genomsnitt 42 procent bättre avkastning än icke hållbara bolag. Om man inte är så insatt i klimatfrågan bör ju det vara någonting som motiverar att placera sitt kapital hållbart.

Läs undersökningen här.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.