Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny utredning ska stoppa farlig spridning av läkemedelsrester

Publicerad: 17 december 2015, 09:42

Foto: Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:VariousPills.jpg

Många läkemedelsrester passerar genom våra avloppsreningssystem och påverkar miljön negativt. Nu vill regeringen utreda frågan.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 17 december.

Idag fattar regeringen beslut om att ge Naturvårdsverket i uppdrag att utreda hur avancerad reningsteknik kan användas för att avskilja läkemedelsrester från avloppsvatten. Bakgrunden är den kemikalieproposition som riksdagen klubbade i början av 2014. I den gör regeringen bedömningen att teknik för särskild rening av avloppsvatten bör vara testad och utvärderad senast 2018.
─ Vad man pekar på i propositionen är att det av medicinska skäl inte är möjligt att fasa ut de läkemedel som har miljöskadliga effekter. Därför kan rening av avloppsvatten med mer avancerad teknik vara en lösning för att minska läkemedels påverkan i närmiljön, säger Jerker Forssell, kansliråd på miljö- och energidepartementet.

En stor andel av läkemedelsresterna fastnar inte i slammet utan passerar opåverkat genom reningssystemen.
─ I Schweiz har man krav på att reningsverken måste sätta in en avancerad reningsteknik. Lite förenklat omfattas hälften av landets vattenområden av de här kraven.

Under gårdagens miljöråd i Bryssel lyfte svenska regeringen frågan om hur läkemedelsrester i miljön ska hanteras. I en så kallad not tog Sverige bland annat upp krav på uppdaterade testmetoder om läkemedels miljöpåverkan.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.