måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny vargsiffra kommer i juli

Publicerad: 1 juni 2012, 07:46

Efter att vargtaket på 210 djur tagits bort ska Naturvårdsverket ta fram en siffra för en minsta livskraftig population.

Ämnen i artikeln:

VargNaturvårdsverket

Regeringen ger Naturvårdsverket i uppdrag att ta fram minimisiffror för hur många vargar, björnar, järvar och lodjur som måste finnas i Sverige för att deras population ska vara livskraftig. Tidigare har ett delbetänkande kommit fram till 450 vargar, något som har kritiserats på vissa håll, bland annat för att så kallade sårbarhetsanalyser inte gjorts. Dessa analyser bedömer bland annat risken för artens utdöende, men nu skall alltså sådana bedömningar göras.

Naturvårdsverket ska redovisa resultatet för varg den 2 juli 2012, medan siffrorna för björn, järv och lo ska vara klara senast 15 januari 2013. Förra året togs vargtaket på 210 djur bort, så idag finns i stort sett inga uppsatta mål förutom att antalet föryngringar ska vara 20 stycken per år.
Kommer ni att hinna klart med arbetet på en månad?
‒ Vi sitter just nu och pratar med forskarna och det finns inga hinder att få fram resultat till dess, säger Ruona Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket, till Miljöaktuellt.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev