Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny varning om giftig östersjöfisk

Publicerad: 20 augusti 2012, 06:01

I svenska butiker tillåts högre halter av vissa miljögifter i fisk än i övriga Europa. Nu förtydligar Livsmedelsverket sina rekommendationer, och det är inte längre bara gravida och ammande som bör vara försiktiga.


Mer än hälften av all strömming som tas upp i norra Östersjön, Bottenhavet och Bottenviken har halter av dioxiner och PCB som visa överskrider EU:s gränsvärden. Det handlar om miljögifter som vid höga halter kan påverka vårt immunförsvar, centrala nervsystemet och vår fortplantningsförmåga. Sverige har fått dispens i EU att sälja fisk med högre giftvärden än i övriga Europa.

Enligt tidigare rekommendationer från Livsmedelsverket så ska gravida och ammande inte äta fet fisk från Östersjön – främst strömming – mer än ett par gånger per år. Nu uppdaterar Livsmedelsverket sina rekommendationer i projektet "Nyttig fisk". Enligt Livsmedelsverket är det inte bara gravida och ammande som ska undvika fisken – utan också barn samt kvinnor som planerar att skaffa barn. Människor utanför dessa riskgrupper ska också nöja sig med ett mål fisk från Östersjön i veckan.

På Livsmedelsverekts kampanjsida Nyttigfisk.se finns en guide över fiskar som bör äta sällan. Det handlar om Strömming från Östersjön och Bottniska viken, Vildfångad lax från Östesjön, Bottniska viken, Vändern och Vättern, Röding från Vättern och Sik från Vänern. Problemet enligt livsmedelsverket är att man som konsument inte vet vilken fisk som har för höga gifthalter. Därför manar man till försiktighet.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.