Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny vision: hållbart slit- och slängmode

Publicerad: 1 september 2014, 08:54

Varför måste hållbarhet i modebranschen handla om plagg som håller länge? Fram för flyktiga ting som snabbt återgår till kretsloppet, menar designstudion Guringo och tidningen Form.


Ämnen i artikeln:

Facebook

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 1 september.

I förra veckan avslutades Stockholms modevecka och temat för i år var ”Sustainability in fashion & recycling & smart wardrobes”. I samma veva lanserade designstudion Guringo och tidningen Form en ny vision: komposterbara kläder som åldras. I stället för att satsa på material med lång livslängd är tanken att människor ska bära plagg som går att uppleva en kort stund och som sedan ”återgår till kretsloppet”.

– När man talar om kläder och hållbarhet idag utgår man alltid från att skapa material som är miljövänliga men som har samma hållbarhet som till exempel bomull. Den vision vi vill lansera, som bygger på en idé som vi presenterade för tidningen Form, bygger i stället på att skapa flyktiga ting som snabbt återgår till det stora kretsloppet, säger Erik Lindvall en av grundarna av Guringo.

Erik Lindvall anser att det saknas nytänk när modeindustrin diskuterar hållbarhet.

– Jag har gått på en massa hållbara modeseminarier och det är alltid samma sak, man talar om återvinning. Det är inget fel på recycling, men de här samtalen leder ingenstans. Återvunna kläder kommer inte att ersätta nya kläder och medvetna val och återvunna fiber anses inte som sexigt.

– Jag brukar prata om att omfamna konsumtionen. Det uppfattas som väldigt provocerande eftersom konsumtion uppfattas som något dåligt. Nu under modeveckan har det dock varit många som jämfört mode med mat. Det är något vi hela tiden konsumerar, men det skäms vi inte över, det lägger vi upp på Instagram och Facebook och så vidare. Om man kan tillverka kläder som konsumeras som mat, och som produceras på ett hållbart sätt, behöver konsumtion inte vara dåligt. Det kan till och med vara något bra.

Finns det komposterbara kläder idag?
– Både ja och nej. Tekniken finns, det bygger på textilier som tillverkas av cellulosatrådar och de finns idag, men det produceras bara i små volymer, typ snigelbajs eller bakterie-textilier som skulle kunna användas till haute couture.

– Som jag ser det har vi i Sverige en jätteindustri som är trä- och pappersmasseindustrin och de skriker efter nya marknader. Det är en möjlighet man borde titta på.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.