tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny visuell databas över luftföroreningar och utsläpp

Publicerad: 6 september 2021, 09:38

En ny nationell emissionsdatabas har lanserats av SMHI. Foto: Skärmdump

SMHI har lanserat en ny webbtjänst som redovisar luftföroreningar och utsläpp ända ner på lokal nivå. Tanken är att den ska vara mer användarvänlig och hjälpa tjänstemän i offentlig sektor att lättare kunna följa upp miljömål.

Ämnen i artikeln:

KoldioxidMiljömålSmhiNaturvårdsverketKlimatutsläppMiljöutsläppUtsläppBig DataLuftföroreningar

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


I slutet av förra veckan lanserade SMHI den nya nationella emissionsdatabasen. Där kan utsläppen visualiseras interaktivt i diagram och karta för mer än tio olika ämnen ända ner på kvadratkilometernivå. Det går bland annat att ta fram statistik för de totala utsläppen från flyg- eller biltrafiken för en specifik kommun och sen ladda ner den i olika format.

Statistiken finns från 1990 till och med 2019 och därför kan trenderna i utsläppsmängd följas och jämföras med nationella klimatmål. Det finns dock skillnader i statistikens kvalitet och i vissa fall kan den saknas, så det går inte att jämföra kommuners utsläpp med varandra utan att först ha läst igenom de vägledningar som finns till datasamlingen.

Den nya emissionsdatabasen vänder sig framför allt till kommuner och länsstyrelser för uppföljning av lokala och regionala miljömål, men även till andra som är intresserade av luftmiljön.

Den 31 oktober kommer ytterligare en sida att lanseras, kallad Luftwebb, som kommer att visa realtidsmätningar av luftkvaliteten i Sverige.

Här är nationella emissionsdatabasen 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev