torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny webbtjänst framtagen: Ska ge bättre bild av var översvämningar kan inträffa

Publicerad: 3 mars 2023, 08:08

Högvattenhändelser och översvämningar ser ut att bli både vanligare och värre i framtiden.

Foto: Johan Nilsson/TT

Tjänsten är till för såväl samhällsplanerare som en intresserad allmänhet, och enligt SMHI går det att ”spana in i framtiden” med den.

Ämnen i artikeln:

SmhiKlimatanpassning

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


Högvattenhändelser och översvämningar ser ut att bli både vanligare och värre i framtiden, detta på grund av klimatförändringarna. En ny webbtjänst från SMHI ska nu bland annat ge svar på hur vattenståndet längs Sveriges kust kan komma att påverkas framöver. 

”Med vår nya interaktiva tjänst kan man som användare spana in i framtiden för att se hur medelvattenståndet längs Sveriges kust kan komma att förändras till följd av olika utsläppsscenarier. Om medelvattenståndet höjs, så kan detta i sin tur leda till fler översvämningar vid den specifika platsen. Vi har utvecklat tjänsten för såväl samhällsplanerare som intresserad allmänhet”, säger Susanne Carmblad, projektledare vid SMHI, i en kommentar.

Tjänsten bygger på historiska data uppmätta från ett 30-tal mätstationer längs Sveriges kust. Informationen kommer samtidigt att uppdateras efterhand så att informationen alltid ska vara aktuell. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev