torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny WWF-rapport: Handlingsplanen för Östersjön nära att stjälpa

Publicerad: 1 juli 2013, 04:33

WWF har granskat de åtgärder som länder runt Östersjön vidtagit för att klara miljömålen i handlingsplanen för Östersjön, Baltic Sea Action Plan. Resultatet är nedslående – speciellt för Sverige som ligger på samma nivå som Estland.


MS

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se


Baltic Sea Action Plan (BSAP) är en handlingsplan för hur länderna runt Östersjön ska skapa en god ekologisk status i havet och lösa de stora miljöproblemen senast 2021. Regeringarna enades kring planen i Krakow Polen, 2007 och nu har Världsnaturfonden granskat hur arbetet går – och resultatet är nedslående.

– Det är bråttom. Alla länder ligger långt efter.
Om de inte tar krafttag nu riskerar hela handlingsplanen att stjälpa. Sveriges regering, med Fredrik Reinfeldt i spetsen, måste omsätta regeringens Östersjöretorik till konkret handling, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF, i ett pressmeddelande.

I rapporten ”Baltic Sea Action Plan – is it on track?” granskas och poängsätts samtliga länder efter hur väl de har genomfört planen. Man har tittat på ländernas officiella rapportering och utvärderat 56 utlovade åtgärder kring övergödning, miljögifter, biologisk mångfald och sjöfart.

WWF konstaterar att alla länder får mer eller mindre underkänt på alla områden. Finland och Tyskland är de enda områden som är i fas med tidsplanen för ågärder för att motverka övergödning.

Ranking över hur länder runt Östersjön arbetar med åtgärder:
1. Finland
2. Tyskland
3. Sverige och Estland
4. Danmark
5. Lettland
6. Polen
7. Litauen
8. Ryssland

Nästa stora möte om Östersjön äger rum i oktober då ministrar från samtliga östersjöländer möts för att följa upp handlingsplanen.
Enligt WWFs färska rapport är ett stort problem försenad, ofullständig eller obefintlig.

– Det är dags att vara öppen om problemen och bristerna i genomförandet. Ministrarna i regionen måste få veta vad som görs och inte görs för att kunna vidta åtgärder när genomförandet brister, säger Åsa Andersson, chef för WWFs vattenmiljöenhet, i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev