Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nya besked om Ringhals reaktorer

Publicerad: 15 oktober 2015, 07:28

Idag beslutades när två av reaktorerna kommer att stängas.


Idag meddelade Vattenfall vad som ska hända med de två äldsta reaktorerna på Ringhals kärnkraftverk. Tidigare i höst beslutades att investeringar i de båda reaktorerna stoppas från och med 2017, vilket skulle betyda att de inte kommer att kunna vara i drift längre än till 2020. Vid en extra bolagsstämma nu på torsdagsmorgonen kom ett nytt besked: Ringhals 2 tas ur ur drift 2019 och Ringhals 1 2020.

Under gårdagen stod det klart att även de två äldsta reaktorerna vid Oskarshamns kärnkraftverk kommer stängas i förtid. Enligt majoritetsägaren Eon så innebär detta att Oskarshamn 1 sluta producera el någon gång mellan 2017 och 2019, beroende på hur lång tid miljöprövningsprocessen för att gå över i servicedrift tar. Oskarshamn 2, som varit avstängd för reparationer sedan 2013, kommer inte tas i drift igen.

Gårdagens besked om att reaktorerna i Oskarshamn stängs i förtid har mötts av blandade reaktioner. Exempelvis Anna Holmberg, energidirektör på SKGS, som är basindustrins energisamarbete, säger i ett pressmeddelande:

– Beslutet visar hur ont om tid det är för regeringen och Energikommissionen att presentera åtgärder som även i det korta perspektivet säkerställer en fortsatt stabil elförsörjning till konkurrensmässiga priser.

Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, säger i en presskommentar:

– Besked visar med all tydlighet att kärnkraften är olönsam och öppnar upp för mer investeringar i förnybart.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.