Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nya deponier med mindre organisk del bättre för miljön

Publicerad: 14 maj 2012, 10:07

Men fortfarande vet inte forskarna hur mycket av metallerna som lakas ur deponierna.


I en ny avhandling har Hanna Modin studerat två deponier som följt den senaste miljölagstiftningen redan från början, till skillnad från de äldre anläggningarna där avfallet successivt kommer att minska vartefter lagstiftningen får effekt. Den största skillnaden mellan äldre och ny lagstiftning är taket på tio procent organiskt material i de nya deponierna, något som bidrar till minskat läckage av exempelvis ammonium och syreförbrukande ämnen.
‒ Trenden är att halten går neråt och en optimal nivå ligger lägre än tio procent, men vi kommer aldrig att bli av med den organiska delen helt och hållet, säger Hanna Modin till Miljöaktuellt.

Hennes studier visar att de syreförbrukande ämnen som ändå läcker från deponin är mer svårnedbrytbara än tidigare, och alltså har en långsammare syreförbrukningen, vilket skonar djur och växter i vattendrag. Men syrefria omgivningar är inte enbart av ondo. Genom att hålla deponin syrefri har metallerna svårare att lösas ut i lakvattnet och stannar därför i högre grad kvar i deponin. Nu återstår arbetet att undersöka hur metallerna berörs av den nya miljölagstiftningen.

Andelen hushållsavfall som läggs på deponi har i Sverige minskat från 35 procent år 1995 till en procent 2010.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.