Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nya etanolpumpar uppgraderas för att klara brandsäkerhetskrav

Publicerad: 3 januari 2006, 06:43

Miljöbilarna blir snabbt fler. Bil Sweden har nu skruvat upp sin prognos och räknar med att över 15 procent av årets bilförsäljning kommer att utgöras av miljöbilar. Samtidigt ökar antalet tankställen för miljöbränslet etanol E85 i snabbt takt. Men miljöbilsexpansionen har drabbats av oväntade problem och många bensinstationer ser över sina etanolpumpar för att klara säkerhetskraven.


Etanol är mer lättantändligt än bensin och därför har Räddningsverket och branschorganisationen Svenska Petroleuminstitutet tagit fram nya riktlinjer för bensinstationerna, varav drygt 300 redan erbjuder etanol i sina pumpar.

Sveriges Radios Ekot rapporterar att en av OKQ8:s stationer i Stockholm nu har monterat om etanolpumparnas munstycken.

– Vad som görs är en uppgradering av vissa komponenter på stationen, tex sätts ett flamskydd in på avluftningsröret till tankbilspåfyllningen dit. Det är olyckligt om någon som funderar på att köpa en miljöbil skräms bort från detta pga att man tror att det skulle vara farligt att tanka, säger Camilla Slunge Dowling på OKQ8 AB till Dagens Miljö.

Fakta om etanol och E85
Jämfört med fossila bränslen minskar utsläppen av koldioxid och andra miljöpåverkande gaser med ca 75 procent. E85 är ett bränsle som består av 85% etanol, blandat med 15% bensin som behövs vid start i kyla. OKQ8 använder s.k. bioetanol, som bl.a. framställs som en restprodukt vid pappersmassatillverkning genom sulfitmetoden, från säd, vinrester eller sockerrör. Endast bilar med motorer speciellt anpassade för E85 bör använda bränslet. Dessa motorer kan även köras på vanlig bensin. (Källa: OKQ8)

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev