Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nya fynd i gifthärvan på Gotland

Publicerad: 30 april 2012, 06:51

Åklagaren Ingvar Wennersten är klar med de kompletterande provtagningarna efter åtalet mot grönsaksföretaget Ryftes som dumpat giftigt bekämpningsmedel i en grusgrop. Tyvärr hittade man ännu mer gifter.


Miljöaktuellt har tidigare skrivit att åklagaren skulle ta fler provtagningar vid den grusgrop på Gotland där grönsaksföretaget Ryftes dumpat gifter. Nu är provtaningarna klara och manhar hittat ytterligare bekämpningsmedel
– Jag hade hoppats att de inte skulle visa någonting, men vi hittade förhållandevis höga halter av vissa ämnen, säger åklagare Ingvar Wennersten till Sveriges Radio Gotland.

Det var efter rättegången mot grönsaksföretaget Ryftes, där flera personer dömdes, som åklagaren beordrade nya provtagningar. Han ville se hur det dumpade bekämpningsmedlet eventuellt spridit sig. Tyvärr verkade det som om bekämpningsmedlet spridit sig långt – i ett provhål uppmättes höga halter, trots att det gått tre år sedan utsläppen skedde. Ingvar Wennersten tycker att det är anmärkningsvärt och vill ha skärpta straff.

I domen i tingsrätten fick Ryftes vd villkorlig dom och dagsböter för miljöbrott. Två anställda, som erkänner dumpningen men säger att det var på chefens order, fick böter. Både åklagare och åtalade har överklagat domen. Åklagare Ingvar Wennersten yrkar på fängelse för Ryftes vd och höjd företags bot – från en halv miljon till tre miljoner.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.