Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nya hållbarhetslagen: Här brister företagen

Publicerad: 26 oktober 2018, 08:56

Svenska företag är dåliga på att redovisa sitt arbete med mänskliga rättigheter. Dessutom glömmer många företag ett viktigt krav. Det visar en ny granskning av svenska bolags hållbarhetsredovisningar.


Mänskliga rättigheter är det största problemområdet när svenska företag nu redovisar sitt hållbarhetsarbete enligt de nya lagkraven om obligatorisk hållbarhetsredovisning.Det visar en kommande undersökning där KPMG granskat över 100 svenska hållbarhetsrapporter.

Kpmg:s granskning visar också en allvarlig brist när svenska företag redovisar hållbarhetsarbetet för första gången. Många företag följer nämligen inte den så kallade rapportera eller förklara-principen i sina rapporter. Om ett företag inte redovisar en relevant fråga så måste företaget enligt lagkravet förklara varför frågan inte redovisas.  Av de granskade rapporterna innehåller 71 procent enligt KPMG någon form av brist. Av de företag som inte rapporterat inom ett område är det bara 15 procent som förklarar varför de inte rapporterar en väsentlig fråga.
– Vi har sett att dryga 70 procent saknar något i sin rapportering. Det kan vara något litet, som till exempel en resultatindikator för mänskliga rättigheter, som vi vet sedan tidigare är ett svårdefinierat område. Det är inte jätteförvånande att så många saknar något. Det som däremot förvånade oss var att det bara var 15 procent av de som saknade något väsentligt som också förklarade varför de inte rapporterade. Det är alltså 85 procent som inte följer rapportera eller förklara-principen, säger Nora Sandahl, hållbarhetskonsult på KPMG, till Aktuell Hållbarhet.

I undersökningen har KPMG sorterat ut de största företagen som är vana vid hållbarhetsrapportering för att istället fokusera på mindre företag som faktiskt påverkats av de nya lagkraven.
– Vi vill se vad lagkravet egentligen inneburit. De stora bolagen som hållbarhetsredovisat sedan många år tillbaka påverkas inte så mycket, säger Nora Sandahl.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.