Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nya klimatmodeller visar på snabbare uppvärmning

Publicerad: 19 september 2019, 11:31

Foto: Sven Lachmann/Pixabay

Växthusgaser i atmosfären värmer jordens medeltempereratur mer än vad man tidigare har trott. Det visar nya klimatmodeller som väntas ta över de nuvarande modellerna som används av FN:s klimatpanel IPCC.


Den nya generationen av klimatmodeller går kollektivt under beteckningen CMIP6 och består av ett 30-tal olika modeller. CMIP6-modellerna kommer användas i IPCC:s kommande sammanvägningsrapport som lanseras år 2021. Modellerna använder sig av mer avancerade datorer och bättre analyser av vädersystem, partiklar och hur moln utvecklas i en varmare värld.
”Vi har bättre modeller nu. De har en bättre lösningsförmåga och de representerar nuvarande klimattrender med exakt”, säger Olivier Boucher, chef för Institute Pierre Simon Laplace Climate Modelling Centre i Paris, i en kommentar till den franska nyhetsbyrån AFP.

Modellerna utvecklas av flera olika forskningsinstitut som är oberoende av varandra. Två franska institut är nu först ut med att släppa sina klimatmodeller. En huvudslutsats av dessa är att ökade halter av koldioxid i atmosfären värmer jordens yta snabbare än vad man tidigare har trott.
”Med våra två modeller ser vi att det scenario som kallas för SSP1 2.6, som normalt gör det möjligt för oss att stanna under 2 grader, inte riktigt tar oss dit”, säger Olivier Boucher.

De nya modellerna visar att år 2100 kan jordens medeltemperatur ligga på 7 grader över förindustriell nivå om utsläppen av växthusgaser fortsätter på samma nivå som i dag. Det är upp till två grader högre än vad jämförbara scenarion som används i IPCC:s senaste sammanvägningsrapport från 2014 visar.

Om resultatet av de franska modellerna bekräftas innebär det att jordens jämviktsklimatkänslighet (equilibrium climate sensitivity) är högre än vad man tidigare har trott. Det skulle i så fall innebära att människans koldioxidbudget sannolikt kommer krympa. Olivier Boucher säger att modeller från andra forskningsinstitut, som har utvecklats oberoende av de franska modellerna, har kommit till samma slutsatser.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.