Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nya klimatutredaren: Ge Preem tillstånd för utbyggnad

Publicerad: 16 januari 2020, 11:21

Foto: Foto på Anders Danielsson: Holger Motzkau/Wikimedia Commons. Foto på Preemraff Lysekil: Marcusroos/Wikimedia Commons

Före detta Säpo-chefen Anders Danielsson får uppdraget att utreda hur svensk lagstiftning kan anpassas till klimatmålen.


Regeringen utser Anders Danielsson, tidigare generaldirektör för Säpo och Migrationsverket och i dag landshövding i Västra Götaland, till särskilt utredare med uppdrag att utreda hur svensk lagstiftning ska klimatanpassas. Det berättar Dagens industri i dag. Anders Danielsson saknar klimatbakgrund, men säger till Dagens industri att han är van vid målkonflikter. 

Till Dagens industri säger Anders Danielsson också att han tycker att Preemraffs utbyggnad bör tillåtas. En fråga som han redan diskuterat med miljödepartementet i sin roll som landshövding i Västra Götaland. 

”Som länsstyrelse förstår vi å ena sidan att om man går från 1,7 miljoner ton i CO2-utsläpp till 2,7 miljoner ton som de vill göra – då blir de ackumulerade utsläppen gigantiska. Men vi måste göra detta för att sen kunna reducera ned till noll 2045. Man kommer att höja utsläppen av koldioxid fram till 2030, men det är nödvändigt för att sen kunna gå ned till ett nollvärde, säger teknikerna”, säger Anders Danielsson till Dagens industri. 

Anders Danielssons uppdrag blir att se över all relevant svensk lagstiftning och lämna förslag på hur det klimatpolitiska ramverket ska få genomslag. Kommittédirektivet säger att syftet med uppdraget är att ”skapa bättre förutsättningar för att Sveriges klimatmål ska kunna nås”. 

Under dagen har kommentarerna om regeringens nya utredare varit spridda, men mestadels positiva eller neutrala. 

Anders Danielsson är en kompetent och bra statstjänsteman och han kommer sannolikt att göra ett bra jobb med utredningen, anser till exempel Åsa Romson, före detta miljöminister och i dag expert på miljörätt vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

– Han är välmeriterad, har en mycket stark integritet och är på det stora hela en vettig och bra person. Uppdraget är att leda en utredning efter tydliga direktiv och jag tror och hoppas att han kommer att göra ett väldigt bra jobb, säger hon till Aktuell Hållbarhet.

Åsa Romson understryker att det i uppdraget finns många väldigt stora frågor för utredarna att se över och att arbetet handlar mycket om hur kansliet organiseras och hur arbetet läggs upp. Delvis måste man inledningsvis försöka avgöra hur mycket utredningen faktiskt kan komma fram till, menar hon. 

Att Anders Danielsson är landshövding i Västra Götaland, där länsstyrelsen så sent som i december sa ja till Preemraffs utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil, tror inte Åsa Romson kommer att utgöra ett problem.

Mikael Karlsson, miljöforskare vid KTH, säger till Aktuell Hållbarhet att han inte delar Anders Danielssons syn på hur Preem på sikt ska kunna bidra till minskade utsläpp genom en utbyggnad i Lysekil. 

– Jag delar inte bilden av att Preem måste öka utsläppen kraftigt för att på sikt få ner dem, vilket Anders Danielsson säger i media. Men det är inte något som diskvalificerar honom som utredare. Han verkar vara en kompetent person. Att han kommer utifrån miljöområdet kan både vara en för- och en nackdel. Det är svårt att avgöra redan nu. 

Inte heller Naturskyddsföreningen, som kraftigt motarbetat Preems raffinaderiplaner, har några invändningar till utmärkelsen. 

– Den här utredningen är oerhört viktig för Sveriges möjligheter att snabbt minska utsläppen och nå svenska och internationella klimatmål. Utredningen ska inte hantera enskilda verksamheter utan regelverken, och vi utgår så klart från att utredaren kan skilja på sina olika roller och i utredningen ha fokus på att lösa den akuta klimatkris världen står inför. Den krisen löser vi inte genom att tillåta utbyggnad av oljeraffinaderier, säger David Kihlberg, chef för juridik och klimat på Naturskyddsföreningen, till Aktuell Hållbarhet. 


Läs regeringens kommittédirektiv

Läs en längre intervju med Anders Danielsson på Hållbart Näringsliv i Dagens industri 

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.