Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nya krav på fossilfria AP-fonder

Publicerad: 13 februari 2015, 13:01

Politiker uppmanas att se till så att de statliga pensionsförvaltarna rensar aktieportföljen på smutsiga innehav.


Oberoende solidaritetsföreningen Latinamerikagrupperna – som arbetar för ett rättvist och hållbart samhälle – kräver att riksdagens pensionsgrupp upprättar ett nytt regelverk så att svenska folkets pensionspengar inte investeras i bolag som släpper koldioxid.

Uttalandet görs under det två dagar långa Global Divestment Day, där flera organisationer och personer världen över kräver ett slut på investeringar i bolag som utvinner fossila bränslen.

Enligt en granskning som Världsnaturfonden gjort stoppade AP-fonderna 2013 in 32 miljarder kronor av pensionspengarna i 133 av världens 200 mest koldioxidintensiva, börsnoterade kol-, olje- och gasföretag.

– Sverige har ratificerat flera internationella konventioner rörande både mänskliga rättigheter och miljö och ställt sig bakom klimatmål om att inte överstiga två graders global uppvärmning. Det är ohållbart att samtidigt investera våra statliga pensionspengar i företag som går i motsatt riktning, säger Latinamerikagruppernas ordförande Annelie Andersson.
Läs mer här.

Miljöaktuellt har i veckan uppmärksammat organisationen Swedwatchs avslöjande rapport Blir guldet till sand? Studien visar att Sveriges tio största fondbolag saknar handlingsplaner och mätbara mål för hur negativ klimatpåverkan ska undvikas i samband med placeringar. Banker och fondförvaltare informerar heller inte sina kunder och sparare om hur deras pengar investeras. Så här säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till Miljöaktuellt om problematiken.

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.