söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nya mandat kan avgöra flera hållbarhetsfrågor

Publicerad: 31 maj 2019, 07:23

De grönas och Aldes nya mandat i EU-parlamentet kan avgöra flera hållbara beslut den kommande mandatperioden.


Ett nytt EU-parlament ska tillträda efter sommaren och tillsätta en ny kommission. Av de 751 platserna i parlamentet kommer den gröna partigruppen enligt det preliminära valresultatet att tilldelas 17 fler än under den förra mandatperioden. Dessa nya mandat kan bli avgörande då EU-parlamentet under den kommande mandatperioden ska fatta flera viktiga miljö- och hållbarhetsbeslut. Särskilt då också den liberala gruppen Alde väntas få 36 nya mandat.

Den största och viktigaste hållbarhetsfrågan de nya parlamentarikerna kommer att hantera är förmodligen EU:s stora klimatsatsningar som ska konkretiseras under mandatperioden. Här ska parlamentet bland annat ta ställning till EU:s långsiktiga klimatstrategi till år 2050. Parlamentet ska också rösta om en ny budget för klimatprogrammet Life. En budget som omfattar åtskilliga miljarder euro.

En annan stor fråga där de nya mandaten kan få en avgörande betydelse är EU:s övergång mot en cirkulär ekonomi där kommissionen just nu arbetar med att utveckla handlingsplanen, eller paketet, för cirkulär ekonomi som fattades år 2015. Hittills har EU:s paket för cirkulär ekonomi handlat mycket om plast, nu föreslås att fokus ska läggas på textil.

Klimat och cirkulär ekonomi är frågor som ofta splittrar parlamentet. Att både De gröna och Alde får ökade mandat öppnar upp för en progressiv miljöpolitik då de båda partigrupperna tidigare ofta lyckats komma överens om en rad viktiga hållbarhetsfrågor. Samtidigt finns ett antal utmaningar. Till exempel det faktum att också ett antal nationalistiska och populistiska partier i Europa fått ökade mandat i parlamentet. Dessa partier röstar ofta tvärt emot De gröna och Alde i miljö- och hållbarhetsfrågor. Totalt sett står det dock klart att krafterna som driver hållbarhetsfrågor får mer att säga till om i EU-parlamentet än de nationalistiska och populistiska krafterna.

Jon Röhne
Redaktionschef

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev