måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nya manualer för klimatsmarta byggnader

Publicerad: 13 september 2022, 09:23

Bild 1/3  Lotta Werner-Flyborg Foto: Emil Nordin

Nu kommer två uppdaterade manualer för byggnaders energiprestanda och utsläpp. Något som kan komma väl till pass då energieffektivisering kan minska elräkningen i vinter.

Ämnen i artikeln:

HållbarhetsverktygKlimatanpassningByggbranschenEnergieffektivisering

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Sveriges ledande organisation för hållbart samhällsbyggande, Sweden Green Building Council (SGBC) lanserar två uppdaterade manualer i samband med den pågående temaveckan om klimatsmart byggande, ”World Green Building Week 2022”.

Den första är en uppdatering av manualen GreenBuilding, som visar byggnadens miljö- och klimatnytta i form av låg energianvändning. GreenBuilding 8.0, som versionen kallas, gäller för både ”nybyggnad” och ”befintlig byggnad” som förhandsvisas i dag och uppges bland annat innebära att certifieringssystemet bättre harmoniserar med energikraven i Boverkets byggregler. Vidare sägs innehållet vara förtydligat samt anpassat till EU:s taxonomi. Dessutom har nya verktyg för beräkning av energiprestanda tagits fram liksom stödtexter för att underlätta för projektens energiansvarige vid ansökan av certifiering.

Den andra uppdateringen gäller manualen NollCO2 som nu kommer ut i version 1.1. En nyhet är att det nu finns 16 olika verksamhetstyper tillgängliga för certifiering, där bland annat laboratorium och småhus tillkommit. Beräkningsverktygen har också uppdaterats med integrerad och datumstämplad klimatdata från Boverkets klimatdatabas, finska naturvårdsverkets klimatdatabas co2data.fi samt tyska Ökobau.dat. 

Enligt Lotta Werner-Flyborg, vd för Sweden Green Building Council, är uppdateringarna inte bara viktiga för klimatarbetet utan även inför en vinter som kan innebära höga elpriser och elbrist i Europa.

”Våra nya manualer underlättar det praktiska arbetet med energieffektiviseringen”, säger Lotta Werner-Flyborg, hon i en kommentar.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev