Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Nya miljökrav ska minska utsläppen

Publicerad: 23 Januari 2015, 11:23

Upphandlare i offentlig sektor får nya riktlinjer som gör det möjligt att ställa tuffare miljökrav i samband med transporter och inköp av fordon.


Ämnen i artikeln:

KonkurrensverketMiljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 23 januari.

Konkurrensverket har skärpt reglerna när det gäller de miljökrav som stat, kommuner och landsting kan ställa vid offentlig upphandling av fordon och transporter.

– Lagstiftningen för Euro-klasser har skärpts successivt sedan 2001 och våra kriterier, som ger stöd till de upphandlare som vill ställa krav utöver gällande lagstiftning, har skärpts i takt med det, säger Annie Stålberg, ansvarig för policystyrning på Konkurrensverket, för Miljöaktuellt.

Vägtransporter står för över 90 procent av koldioxidutsläppen från transportsektorn. Genom att ställa krav i upphandlingen av fordon och transporter kan den offentliga sektorn bidra till att minska utsläppen och därmed till att nå miljökvalitetsmålet om en begränsad klimatpåverkan. De nya kraven syftar till att minska utsläppen av bland annat kolmonoxid (CO) och kväveoxider (NOx).
– Vi vill ligga i framkant här och marknaden anpassas därefter. Vi ger stöd och hjälp till offentliga organisationer som vill ställa högre miljökrav, säger Annie Stålberg.

Läs mer om de skärpta kraven. Och här kan du läsa mer om vad som definierar en miljöbil.

Ola Söderlund

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.