Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nya miljöministern backar om eget krav på höjda klimatambitioner

Publicerad: 10 oktober 2011, 09:27

För ett drygt halvår sedan ville Lena Ek att den svenska regeringen skulle arbeta för att höja EU:s klimatambitioner. Nu när Ek själv sitter i regeringen säger hon till Miljöaktuellt att hon inte kommer att driva frågan.


Ämnen i artikeln:

EuLena Ek

I dag närvarar Lena Ek på sitt första miljöministermöte i Luxemburg. Ministrarna ska bland annat lägga fast EU:s position inför de stundande internationella klimatförhandlingarna som hålls i sydafrikanska Durban mellan den 28 november och 9 december.

Miljöaktuellt kan i dag samtidigt visa att Lena Ek i egenskap av europaparlamentariker för Centerpartiet, så sent som i mars i år, ville att EU skulle uppgradera sitt mål om utsläppsminskningar, från minus 20 procent till minus 30 procent, detta oavsett vad resten av världen gör i klimatfrågan.

Men nu,
som miljöminister, har hon släppt detta krav och ställer sig i stället bakom den position som hon tidigare själv kritiserade – där en höjning av klimatambitionerna till minus 30 procent kan ske först om världens övriga industriländer gör jämförbara utsläppsminskningar samtidigt som ekonomiskt mer avancerade utvecklingsländer även de kommer med bidrag anpassade till deras ansvar och resurser.

Foto: Martina Huber

Det var för tre år sedan, i slutet av 2008, som EU:s medlemsstater antog en långsiktig klimat- och energistrategi. Bland annat satte man upp som mål att till år 2020 skära ner utsläppen av växthusgaser med minst 20 procent under 1990 års nivåer. Samtidigt skrev man in i överenskommelsen att EU, under vissa förutsättningar, kan tänka sig att höja detta mål till 30 procent.

Europeiska rådet,som består av medlemsstaternas stats- och regeringschefer, förklarade i mitten av december 2008 vad som krävs för en sådan höjning:

”Europeiska
rådet bekräftar Europeiska unionens åtagande att höja denna procentsats till 30 % inom ramen för ett övergripande, ambitiöst och globalt avtal i Köpenhamn om klimatförändringen för tiden efter 2012, förutsatt att övriga i-länder åtar sig att uppnå jämförbara utsläppsminskningar och att ekonomiskt mer avancerade utvecklingsländer kommer med bidrag som är anpassade till deras respektive ansvar och resurser.”

EU har sedan dess behållit målet om 20 procent oförändrat, just med hänvisning till att resten av världen inte gjort tillräckligt och att villkoren därför ännu inte varit de rätta.

Men den 8 mars i år
kom EU-kommissionen ut med en ny rapport som överraskade. Rapporten pekade på att utsläppen av växthusgaser från EU:s 27 medlemsstater redan under 2009 hade minskat med 16 procent jämfört med 1990 års nivåer. Kommissionen kunde därför konstatera att om EU-länderna nu bara genomför sin redan beslutade politik, om 20 procent förnybara energikällor och om 20 procent energieffektivisering till 2020, då kommer EU automatiskt upp till cirka 25 procent i utsläppsminskningar på hemmaplan. Kommissionens analys visade också att det rent av kan vara kostnadseffektivt att sikta högre än så eftersom exempelvis de ökade kostnader som följer en omställning kan leda till att EU sparar så pass mycket pengar på minskad bränsleförbrukning att det hela blir en plusaffär.

Det var i samband med denna rapport från EU-kommissionen som Lena Ek tre dagar senare skrev i Göteborgsposten att målet om 30 procent bör genomföras oavsett vad resten av världen gör. Ek skriver:

”I dag är EU:s mål att koldioxidutsläppen ska minska med 20 procent till år 2020, men den ambitionsnivån är för låg. Den finansiella krisen har redan sänkt utsläppen av växthusgaser i Europa så mycket att vi ser ut att kunna nå målet på 20 procent med lätthet.”

”Att öka det nuvarande utsläppsmålet från 20 till 30 procent till år 2020, oberoende av vad resten av världen gör när det gäller klimatpolitiken, skulle vara en värdefull insats för att återuppliva den europeiska ekonomin.”

”Trots detta föreslår kommissionen att man ska hålla fast vid målet om 20 procent, i strid med sin egen ekonomiska kalkyl. Som liberalernas förhandlare i Industriutskottet i Europaparlamentet arbetar jag i stället för att höja EU:s ambitioner till 30 procent. Det är nu hög tid att även finansdepartementet på hemmaplan börjar att göra detta.”

När Miljöaktuellt frågar Lena Ek om hon nu, som miljöminister i den svenska regeringen, kommer att arbeta för att den svenska positionen ska ändras blir svaret från Ek följande:
− Sverige delar kommissionens hållning att ett högre mål för utsläppsminskning skapar större drivkrafter för att utveckla ny, mer koldioxidsnål teknik, öka energieffektiviteten och öka satsningen på förnybara bränslen. Vi är ett av de länder som driver på för att ytterligare underlag ska tas fram om konsekvenserna av att gå upp till 30 procent.

Från att ha velat höja utsläppsmålet oavsett vad resten av världen gör menar Lena Ek nu alltså att ytterligare underlag först bör tas fram om konsekvenserna av en sådan höjning. Fortsatt gäller därmed att höjningen till 30 procent inte kan ske förrän ”övriga i-länder åtar sig att uppnå jämförbara utsläppsminskningar och att ekonomiskt mer avancerade utvecklingsländer kommer med bidrag som är anpassade till deras respektive ansvar och resurser”.

Läs också: WWF: "Dagens svenska position är inkonsekvent, omoralisk och dålig för konkurrenskraften"

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

EuLena Ek

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News