Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nya miljöministern: ”Klimatet är största utmaningen”

Publicerad: 25 maj 2016, 12:28

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Nya miljöministern Karolina Skog (MP) har inte klimatet i sin portfölj. Ändå lyfter hon fram frågan som den absolut största utmaningen och pekar på dess betydelse för andra miljöproblem.


Ämnen i artikeln:

Isabella LövinKarolina Skog

Vilka frågor blir viktigast för dig att driva på miljöområdet?
– Det kommer att finnas flera frågor som Åsa Romson har arbetat fram där jag kommer att ta vid. Det handlar bland annat om kemikaliefrågorna. Sedan finns en del frågor som jag har med mig från mitt arv från den kommunala sidan, som att skapa hållbara stadsmiljöer. Jag vet att den frågan är en bra plattform för samverkan inom politik, näringsliv och forskning.

Vilka är Sveriges största miljöutmaningar?
– Här måste jag säga klimatfrågan. Jag kommer att jobba nära Isabella Lövin (minister för internationell utveckling och klimat, reds.anm). Klimatfrågan påverkar många miljöfrågor.

En del kritiska röster har lyfts om att klimat och miljö delas upp. Finns det risk för att området blir splittrat?
– Jag vill se det som att regeringen genom att sätta två statsråd på det här kraftsamlar och höjer ambitionsnivån. Vi kommer att jobba nära varandra och tjänstemän som jobbar med klimat kommer att sitta kvar på miljödepartementet men jobba för Isabella Lövin. Det gör att de kan ha kvar sina arbetsrutiner och samarbetsformer med andra enheter.

Hur kommer ditt ministervärv att skilja sig från Åsa Romsons?
– Det är främst att vi har olika erfarenheter. Jag kommer från den lokala sidan där det handlar om att leverera och få saker gjort och vara konkret. Och så tar jag med mig mina erfarenheter från hållbar stadsmiljö som kommer prägla mitt arbete även framöver.

Vem är du privat?
– Jag är en lite otålig person som vill att det händer saker och få saker gjorda. Som heltidspolitiker är politiken både mitt jobb och min passion. Jag tycker också om att vara i min trädgård, som jag nu kommer att få överge. Jag gillar att hitta gröna, lugna platser, odlat eller vilt. Och så är jag verkligen en inbiten cyklist.

Hur kommer det att märkas i din ministerroll?
– Jag brinner för hållbara lösningar i vardagen och att det ska vara lätt att göra rätt, det handlar om allt från bra cykelbanor och cykelparkeringar till att det ska vara enkelt och tydligt för konsumenten.

Vad har varit svårast att komma överens om inom miljö och hållbarhet i samarbetet med Socialdemokraterna i Malmö?

– Vi har gått igenom väldigt mycket i Malmö. En sak som verkligen har förändrats är hur vi investerar, framför allt inom den tekniska sidan vad gäller väg, gata och park. Det har minskat väldigt mycket, vilket innebär att vägprojekt som tidigare fanns är helt borta ur projektportföljen. Det är ett tydligare hållbarhetsfokus. Vi har lyckats få en gemensam bild av en trygg och säker trafikmiljö, där vi tycker att det är enkelt att prioritera bort bilen, vi har klarat av att kompromissa där.

Är det rätt sammanfattat att S från början hade svårt för att prioritera bort bilen?
– Ja.

Hur ser du på näringslivets roll i Sveriges miljöarbete?
– Det är jätteviktigt och jag kommer att jobba nära näringslivet för att hitta samarbeten som även stärker konkurrenskraften.

Hur ser du på miljömålen?
– Vi måste få upp tempot, nivån av måluppfyllnad räcker inte.

Är det klart vilka statssekreterare som kommer att jobba för dig?
– Nej, inte i nuläget.

Läs mer om hur arbetet med miljö- och klimatpolitiken påverkas av regeringsombildningen.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.