torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nya miljöministern: Logiskt att flytta energifrågorna

Publicerad: 25 januari 2019, 10:00

Isabella Lövin Utrikesdepartementet Minister för Internationellt utvecklingssamarbete och Klimat Vice Statsminister

Foto: Ulf Berglund

I veckan utsåg Stefan Löfven Isabella Lövin (MP) till ny miljöminister och chef för miljödepartementet. Energiministern flyttar däremot till det nyskapade infrastrukturdepartementet.


Karolina Skog (MP) fick i veckan lämna posten som miljöminister. Istället får Isabella Lövin (MP) ministeransvar för både miljö- och klimatfrågor som chef för miljödepartementet. Arbetet med att skapa det nya miljödepartementet är i full gång och Isabella Lövin (MP) säger att hon ser positivt på att rollerna som klimatminister och miljöminister nu kombineras.
– Frågorna är på många sätt intimt kopplade till varandra. Att vi agerar för att förhindra klimatförändringarna är till exempel en förutsättning för att kunna värna den biologiska mångfalden. Samtidigt var det också väldigt värdefullt att i min tidigare roll som minister för internationellt utvecklingsarbete kunna lyfta in viktiga klimat- och hållbarhetsdimensioner, säger Isabella Lövin till Aktuell Hållbarhet.

Isabella Lövin tycker också att det är logiskt att flytta över energifrågorna till det nyskapade infrastrukturdepartementet.
– Både infrastruktur- och energifrågorna är centrala för att vi ska kunna möta klimatutmaningen. Vi behöver kraftigt minska våra transporters klimatpåverkan och ställa om till ett 100 procent förnybart energisystem. Jag tror också att det ger stora möjligheter när vi ska elektrifiera transportsektorn. Regeringen fattar sina beslut gemensamt och jag ser fram emot att arbeta med min nya energiministerkollega Anders Ygeman.

Som statssekreterare på det nya miljödepartementet har Isabella Lövin utsett Eva Svedling och Gunvor Ericson. Eva Svedling följer med Isabella Lövin från utrikesdepartementet och Gunvor Ericson har tidigare varit statssekreterare på miljö- och energidepartementet under miljöminister Åsa Romson perioden 2015-2016. Senast kommer Gunvor Ericson från en roll som statssekreterare vid statsrådsberedningens samordningskansli.

Maria Sunér Fleming, Svenskt Näringsliv.

Också Svenskt Näringsliv ser positivt på att miljö- och klimatministerposten kombineras.
– Det kan vara bra med ett helhetsansvar eftersom miljö- och klimatfrågorna hänger ihop. Samtidigt är inte det viktiga hur ministerposterna fördelas utan vilken politik som förs, säger Maria Sunér Fleming, avdelningschef  för hållbarhet och infrastruktur på Svenskt Näringsliv, till Aktuell Hållbarhet.

Hon ser även att den blocköverskridande överenskommelsen mellan S, MP, C och L kan innebära fokus på miljö- och klimatpolitik för den nya regeringen. I regeringsförklaringen tog Stefan Löfven upp ett flertal miljö- och hållbarhetsfrågor. Bland annat sa han att Sverige ska driva på för en klimatlag i EU, att klimatklivet får leva kvar, att klimatkravet på flyget skärps, att nya etappmål införs i miljömålssystemet, att krav på pant ska införas för fler produkter, att en oberoende institution för mänskliga rättigheter inrättas, samt att satsningar ska göras på insamling och lagring av koldioxid.
– Det finns i överenskommelsen ett fokus på miljö och klimatfrågor och jag tror att det finns ett handlingsutrymme för den nya miljöministern, men det är svårt att säga vad konsekvenserna blir eftersom det kommer till detaljer i fråga om hur bra åtgärderna blir, säger Maria Sunér Fleming.

Miljöpartiet fick fem ministerposter i den nya regeringen, till skillnad från sex i den tidigare.

Läs regeringsförklaringen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev