fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nya NMC-ordföranden: Dags för vd, ekonomiansvarige och HR-chefen att lära sig hållbarhet

Publicerad: 26 april 2018, 11:25

Foto: Riksbyggen

Hållbarhet är inte glasyren på kakan – det är kakan. Det menar Charlotta Szczepanowski som nu tar över ordförandeskapet för organisationen NMC Nätverket för Hållbart Näringsliv.


Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Charlotta Szczepanowski, hållbarhetschef på Riksbyggen, är ny ordförande för NMC, Nätverket för Hållbart Näringsliv. I sin nya roll vill hon blicka bortom hållbarhetscheferna och att fler ska få kompetens i hållbarhetsfrågorna.
– Om det bara är hållbarhetscheferna som springer på seminarier och lär sig nya saker ökar kunskapsklyftorna i företagen. Det är så många andra som jobbar med hållbarhetsfrågor och det gäller att kunskapen förs ut till dem också”, säger hon till Aktuell Hållbarhet.

Exempelvis vill Charlotta Szczepanowski nå ut till fler miljösamordnare och hållbarhetsstrateger, men även vd:ar, ekonomisansvariga och HR-chefer.
– Det är något av ett önsketänkande. Vi har försökt nå ut till vd:ar och ekonomichefer men det är svårt. Som alla hållbarhetsmänniskor känner till är det svårt att få gehör för sina frågor. Samtidigt är det ett tufft jobb att vara hållbarhetschef och det är många inom företaget som måste jobba med frågorna.

Hur ser du då på frågan om att ha en hållbarhetsavdelning eller att integrera arbetet i hela organisationen?
– Även om det inte är hållbarhetsproffsen som ska göra allt jobb måste det finnas ett kunskapscentrum på företaget, oavsett om det kallas hållbarhetsavdelning eller något annat. Det handlar om så pass komplexa frågor att det måste finnas en samlad kompetens. Den ska sedan spridas ut till dem som ska göra jobbet.

NMC Nätverket för Hållbart Näringsliv är en förening som samlar 200 företag och organisationer inom olika branscher för att lyfta hållbarhetsfrågor i näringslivet. Charlotta Szczepanowski valdes på onsdagen till ny ordförande på årsmötet i Stockholm. En trolig orsak till att valet föll på Charlotta Szczepanowski kan vara hennes mycket gedigna erfarnhet av hållbarhetsarbete, nu senast på Riksbyggen där hon i dag är chef för hållbar utveckling. Charlotta Szczepanowski har tidigare arbetat med hållbarhetsfrågor på Ericsson och Posten. År 2014 utsågs hon av Aktuell Hållbarhet till Sveriges bästa hållbarhetschef och 2017 tilldelades hon titeln Influencer of the year inom bygg- och fastighetsbranschen.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev