Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nya regler för biodrivmedel på gång

Publicerad: 2 oktober 2015, 09:46

Regeringen går vidare med kritiserat förslag.


Miljöaktuellt skrev nyligen om den kritik som lyfts mot regeringens politik rörande biodrivmedel. Kritiken handlar framför allt om att regeringen tänker rätta sig efter de EU-regler som innebär att biodrivmedel som görs från spannmål och som produceras i nyare eller avskrivna anläggningar inte får stimuleras ekonomiskt i form av nedsättning av energi- och koldioxidskatten.

Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP), som menar att reglerna innebär ett dilemma, sa då till Miljöaktuellt:

– Regeringen kommer att söka förlängning av de undantag vi har från statsstödsreglerna när det gäller biodrivmedel, som går ut vid årsskiftet. Det har dock varit känt sedan tidigare att reglerna omöjliggör vissa undantag.

I går presenterade regeringen hur man planerar att gå vidare med detta. I en lagrådsremiss framgår att regeringen föreslår ett system där skattelättnaderna villkoras med att det finns ett så kallat anläggningsbesked, som utfärdas av en tillsynsmyndighet. Anläggningsbeskedet ska enligt lagrådsremissen säkerställa att ”driftstöd för livsmedelsbaserade biodrivmedel endast beviljas för anläggningar som tagits i drift före den 31 december 2013 och endast till dess att anläggningen har avskrivits fullständigt”.

Lagändringarna, som kan läsas här, föreslås träda i kraft den 1 januari 2016.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.