Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nya rekord för SUNET

Publicerad: 25 november 2008, 09:09

SUNET och NORDUnet deltar i test av världens första 40 Gbps transatlantiska IP-länk, 9600 km mellan Luleå och New York.


SUNET, det Svenska nationella forsknings- och utbildningsnätet, och NORDUnet, det inter-nordiska FoU-nätet, fortsätter att visa prov på ledarskap bland FoU-nät i Europa. Sedan början av 2007 har de båda nätverken haft olika test- och produktionsförbindelser med 40 Gbps i drift, och man tar nu ytterligare ett steg för att få erfarenhet med högpresterande IP-anslutningar på långdistans. SUNET har försett Sprint med en 40 Gbps-kanal i sitt befintliga stomnät mellan Stockholm och Luleå, som en del av det banbrytande transatlantiska test som nyligen genomförts.

Sammanlagt sträcker sig denna förbindelse över mer än 9.600 km fiberförbindelser mellan Luleå och New York, och framför allt omfattar den ett 7.630 km segment av det transatlantiska kabelsystemet TAT-14. Det är första gången någonsin som en OC768/STM256-signal har överförs som en enda våglängd via ett transatlantiskt sjökabelsystem, och dessutom den längsta 40 Gbps-förbindelsen någonsin.

För att ytterligare testa den transatlantiska länken, erbjöd Sprint SUNET och NORDUnet möjlighet att använda länken för sin forskningstrafik. ”Tillsammans med SUNET kunde vi lägga signifikant trafiklast på den nya länken” säger Per Nihlén, IP-chef hos NORDUnet. Han fortsätter: ”Denna milstolpe är ytterligare ett viktigt steg mot internationella 40 Gbps-nätverk, och vi är mycket nöjda med detta framsteg".

Börje Josefsson, chefstekniker på SUNET säger: "Det var en fantastisk möjlighet för SUNET att kunna utnyttja vår erfarenhet från de interna och externa 40 Gbps-förbindelser vi satt upp under de senaste åren. Forskarna i Norden strävar hela tiden framåt och deras behov av bandbredd växer hela tiden, så vad Sprint och TAT-14-konsortiet nu har visat är mycket lovande för framtiden. De kommande åren, kommer vi även att titta vidare på nätverk med kapacitet på 100 Gbps och uppåt.

Om det stora provet: biz.yahoo.com/bw/081121/20081121005708.html

Om SUNET: SUNET, Sveriges universitetsdatornät, har tjänat svenska universitet i mer än 25 år. Alla svenska universitet och cirka 85 andra organisationer med nära anknytning till forskning och utbildning, totalt mer än 400.000 användare, använder sig idag av SUNET: www.sunet.se

Om NORDUnet: NORDUnet är ett internationellt samarbete mellan de nordiska nationella nätverken för forskning och utbildning. NORDUnet förbinder dessa nät och kopplar dem till de globala nätverken för forskning och utbildning samt till resten av Internet: www.nordu.net

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev