fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nya rön: Naturen tar upp mindre växthusgaser än vi tror

Publicerad: 7 januari 2011, 09:04

Sjöar, dammar och vattendrag avger mer metan än tidigare känt. Skogen som växthusgassänka kan därför vara minst 25 procent lägre än vad forskarna räknat med.

Ämnen i artikeln:

KoldioxidForskningGlobal UppvärmningVäxthuseffektenVäxthusgaser

De slutsatserna presenterar svenska forskare i en artikel i tidskriften Science. Resultatet har forskarna fått fram genom att sammanställa metanflödet från 474 sötvattensystem, baserat på både egna och andras mätningar.

Forskarna konstaterar vidare att u
tsläppen av metan från världens sötvatten motsvarar 25 procent av den koldioxid som naturen på jordens landområden binder. Detta på grund av att metan är en mycket starkare växthusgas än koldioxid.

Utsläppen av metan från sjöar och vattendrag är naturliga, men svåra att beräkna.
– Ett litet kontinuerligt utsläpp sker hela tiden från ytan, förklarar forskaren David Bastviken, men betydligt större utsläpp kommer plötsligt, med oregelbundna mellanrum, när metan bubblar upp från bottnarna till atmosfären i stora mängder på bara några sekunder. Detta är väldigt svårt att mäta på ett bra sätt.

Studien är ett samarbete mellan huvudförfattaren David Bastviken, Tema Vatten, Linköpings universitet, Lars Tranvik, limnologi, Uppsala universitet och Patrick M. Crill, geologiska vetenskaper, Stockholms universitet.

En av forskarnas slutsats är att det kan vara vanskligt att lita på naturliga sänkor som kompensation för utsläpp av växthusgaser innan vi har god kunskap om alla landskaps växthusgasflöden,

– Vi måste vara oerhört rädda
om skogar och övriga naturliga kolsänkor, eftersom vi globalt sett redan förstört många av dem genom bland annat skogsskövling, säger han. Men vi ska inte hoppas för mycket på att de kan kompensera för de utsläpp från fossila bränslen som vi människor orsakar, säger David Bastviken.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev