Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nya siffror: Så många följer Greta

Publicerad: 6 mars 2020, 08:32

Greta Thuneberg har nu passerat tio miljoner följare på Instagram

Foto: UNFCCC

Klimataktivisten Greta Thunberg passerade i dag en milstolpe på Instagram.


För nästan exakt år sedan den 26 februari 2019, uppmärksammade Aktuell Hållbarhet den snabba tillströmningen av följare till Greta Thunbergs Instagram-konto. Noteringen för dagen var den gången 368 000 följare, då mer än dubbelt upp mot Al Gores 108 000 följare, men långt efter Leonardo DiCaprios 29 miljoner följare på kontot där skådespelaren presenterar sig som ”actor and environmentalist”. 

Ett år senare har Al Gore 127 000 följare och Leonardo DiCaprio 41 miljoner följare. I den jämförelsen är Gretas tillväxttakt i antalet följare en knockout-seger. 

Men Thomas Nilsson, journalist på Resumé som följer sociala medier, är förvånad. Han tycker att tio miljoner är minsta laget. 

– I svenska mått mätt är det naturligtvis en imponerande siffra. Samtidigt är Greta Thunberg en global profil inom en het fråga som engagerar många unga, vilket gör att jag hade förväntat mig en betydligt högre siffra. Tittar man på en profil som Kylie Jenner, som visserligen livnär sig på sitt Instagramkonto, har hon 16 gånger fler följare, säger han till Aktuell Hållbarhet. 

Med det sagt går det ändå att konstatera att Greta Thunberg är ohotad etta mätt i följarskara om man jämför med svenska influencers. De enda svenskar som når fler på Instagram är Zlatan med 41,8 miljoner följare och och youtubern Felix ”Pewdiepie” Kjellberg, 21 miljoner följare. Men det är en lite annan liga, med i huvudsak kommersiella inlägg.

Tio miljoner står sig däremot väl jämfört med presidentkandidaten Bernie Sanders, 4,6 miljoner eller den uppmärksammade kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez med 4,2 miljoner följare.  

I den senaste uppdateringen citerar Greta Thunberg sitt tal i EU-kommissionen tidigare i veckan där hon avfärdade kommissionens klimatlag som otillräcklig och upprepade att hon och den ungdomsrörelse som hon är en del av inte kommer att ge upp utan att protesterna och strejkerna fortsätter. Där ligger också ett filmklipp av talet som har en miljon visningar.

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News