Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nya slussen kan skada fågelmarker

Publicerad: 15 oktober 2013, 11:01

Planerna på ny vattenreglering i samband med att Slussen i Stockholm byggs om riskerar att skada flera arter av våtmarksfåglar i Natura 2000-området Askö-Tidö i Mälaren.


Stockholms stad har hos mark- och miljödomstolen ansökt om tillstånd till förändrad reglering av Mälaren i samband med ombyggnad av Slussen.

Men Naturvårdsverket menar på att det ökade vattendjupet på våren medför försämringar för flera fågelarter i Natura 2000-området Askö-Tidö. Därför bör mark- och miljödomstolen skicka frågan till regeringen, säger Jörgen Sundin, handläggare på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Askö-Tidö, som har ett rikt fågelliv, ingår i EU:s nätverk för skyddade områden och är även skyddat som naturreservat. Stora summor har satsats från EU och Sverige på att restaurera strandägarna i området.

– Stockholm har föreslagit restaurering av åkermark till strandängar som kompensation för skadorna på detta Natura 2000-område. Det är i grunden bra planer, men flera viktiga frågor återstår att lösa. Frågor om kompensation kan dessutom bara prövas av regeringen, säger Jörgen Sundin i pressmeddelandet.

Alexandra Scott

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.