Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nya solceller ger högre effektivitet

Publicerad: 24 november 2008, 08:16

Med hjälp av speciella material och strukturer går det att få solceller som kan omvandla 39,7 procent av det inkommande ljuset till energi.


Solceller kan idag normalt bara omvandla 17 procent av det ljus de fångar in till energi. Det gör att solceller i många fall inte kan konkurrera ekonomiskt med traditionella kraftverk, men forskare vid Fraunhofer ISE i Tyskland har nu lyckats skapa en solcell som är mer än dubbelt så effektiv.

Normalt används kisel för att bygga solceller, men forskarna vid Fraunhofer har istället byggt celler med gallium, fosfor, indium och germanium. Den typen av celler är i och för sig inte nya utan de har redan används på rymdfarkoster. Problemet är att cellerna blir väldigt dyra och det har därför inte varit ekonomiskt försvarbart att använda dem i stora anläggningar på jorden.

Forskarna har nu lyckats organisera trådarna, som bygger upp cellen och fångar upp ljuset, i en speciell struktur. Det gäller att ha så många trådar som möjligt på en viss yta samtidigt som de måste vara tillräckligt tjocka för att klara av att transportera energin från solljuset utan att för mycket energi går förlorad under transporten.

Den nya metoden kan omvandla 39,7 procent av det infångade ljuset till energi vilket är ett nytt rekord. Den höga effektiviteten gör att cellerna nu börjar bli ekonomiskt intressanta. Tanken är därför att låta ett företag kommersialisera tekniken och börja sälja dessa supereffektiva solceller.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev