Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nya tag med den svenska mineralskatten

Publicerad: 31 mars 2011, 05:28

Sverige kan bli ett mineralland av stor betydelse. Men utvinning bör ske hållbart och med en tydlig strategi för långsiktig stabilitet. Det menar SGS, Sveriges Geologiska Undersökning.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Efterfrågan på metaller och mineraler är stor i världen. Inte minst inom högteknologisk energi- och miljöindustri. Sverige har goda förutsättningar att vara ett mineralland med fyndigheter som ofta ligger i glesbefolkade områden. I landet finns dessutom lång erfarenhet, bra lagstiftning och ett stort miljömedvetande. Det menar SGU, Sveriges Geologisk Undersökning, som i en promemoria till regeringen lämnar förslag för vad en nationell mineralstrategi bör innehålla och hur arbetet bör läggas upp.

Mineralindustrin omsätter tillsammans med stål- och metallverken 220 miljarder kronor, enligt SGU. Nära 60.000 människor arbetar i sektorn och mineralnäringen svarar för 19 procent av det svenska exportvärdet, skriver SGU i promemorian.

”Gruvnäringen expanderar nu åter i Sverige till följd av de ökade priserna på många metaller. För att våra naturtillgångar ska utnyttjas på ett långsiktigt stabilt och hållbart sätt bör utvecklingen ske inom ramen för en nationell mineralstrategi, som behandlar frågor om grundläggande geologiska undersökningar, forskning, utbildning, miljöskydd, infrastruktur m.m. I denna strategi bör återvinning vara en väsentlig del.”, skriver SGU i inledningen av promemorian.

Promemorian har tagits fram i samråd med Naturvårdsverket och Vinnova och du läser den här.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev