Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nya tunnelbanelinjer kan ge chockhöjd trängselskatt

Publicerad: 31 oktober 2013, 10:11

När regeringen nu ska skaka fram pengar till nya tunnelbanelinjer kan en chockhöjning av trängselskatten vara att vänta.


Totalt beräknas regeringens förslag, med förlängningar av tunnelbanans blå linje och en ny linje från Odenplan mot Hagastaden, kosta 17 miljarder kronor.

Enligt det förslag som regeringen nu har ute på remiss kommer Essingeleden att börja beskattas från den 1 januari 2016. Det föreslås också att skattenivån på passager in och ut ur Stockholms innerstad ska höjas från 20 kronor till 30 kronor under rusningstid, samt att man ska ta ut skatt på alla broar som korsar det så kallade Saltsjö-Mälarsnittet.

För tillfället förhandlar regeringen med Stockholms läns landsting och berörda kommuner om hur projektet ska utformas och finansieras. Om det mest långtgående alternativet som regeringen föreslår går igenom skulle det innebära att intäkterna från trängselskatten ökar från dagens 800 Mkr om året till 1,5 miljarder kronor, en höjning på hela 90 procent. Det skriver Dagens Industri.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.