Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nya turer kring IPCC

Publicerad: 17 september 2010, 05:22

FNs klimatpanel IPCC har varit i hetluften länge nu. Ännu hetare verkar det bli.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Som Teknik360 förutspådde i vår senaste artikel om turerna kring FNs klimatpanel IPCC räckte inte bevisen om att Climategate bara var ett överdrivet önsketänkande av katastrofteoretikerna. All världens för- och emotare skulle gå vidare.

Nu kommer krav på hårdare kontroll av IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) och dessutom krav på att panelens sturske ordförande Dr Rajendra Pachauri måste ersättas. En opartisk undersökning har krävt att man måste få till stånd regler för att hindra IPCC-personalen från att driva egen klimatpolitik.

Det hjälpte inte att kommittén sa förlåt för att man gått på grodan med att Himalayas glaciärer skulle vara bortsmälta till år 2035. Samma undersökning går vidare och medger att förutsägelserna i IPCCs skrifter i princip är bra, men att kommittén försök att rätta till påståendena i 2007 års utgåva av sin klimatrapport är var långsamma och otillräckliga.

Inte oväntat finns massor av klimatskeptiker och kritiker som vill att ordföranden Dr Rajendra Pachauri ska avgå, men han har velat hålla sig kvar och åtminstone få överse organisationens förändringar. Kommittén själv anser att man inte hade medel att ta hand om publiciteten  som blev följden av både Glaciergate, Africagate och Climategate som Teknik360 tidigare skrivit om här. Climategate var en skandal som seglade upp när skeptiker inte kunde få ut klimatdata från ett brittiskt universitet, vilket tolkades som om universitetet velat undanhålla forskningsdata som tydde på att klimatförändringarna inte var så farliga. Climategate har nagelfarits av två kommittéer, men man har inte hittat något komprometterande rent vetenskapligt, om än en viss långsamhet i att offentliggöra resultat.

Kontrollanterna kontrolleras

Det är den venskapliga gruppen IAC (InterAcademy Council) som fått till uppgift att granska IPCC, men deras slutsatser är mest att det behövs ändringar av administrativ art. Du hittar den i fulltext här: http://reviewipcc.interacademycouncil.net/report/Climate%20Change%20Assessments,%20Review%20of%20the%20Processes%20&%20Procedures%20of%20the%20IPCC.pdf

Så här skriver IAC
”Kommittén konstaterade att IPCCs bedömningsprocess har varit framgångsrik överlag. Men världen har förändrats avsevärt sedan bildandet av IPCC, med stora framsteg inom klimatforskning, med upphetsad debatt inom vissa klimatrelaterade frågor, och ökat tryck på regeringarna om effekter och eventuella reaktioner på det förändrade klimatet. En stor mängd intressen har kommit med i klimatdiskussionen, vilket lett till större kontroll och krav från berörda parter. IPCC måste fortsätta att anpassa sig till dessa ändrade villkor för att kunna fortsätta att tjäna samhället och i framtiden.

Komplexiteten och omfattningen av forskningen kring klimatförändringar och tillhörande bedömningsuppgifter har ökat avsevärt under de senaste två decennierna, liksom allmänhetens förväntningar när det gäller dessa bedömningar. Men IPCCs grundläggande förvaltningsstruktur har förblivit i stort sett oförändrad. IPCCs ledningsstruktur består panelen själv, som fattar beslut om struktur, principer, förfaranden och arbetsprogrammet för IPCC, samt presidiet, som väljs av panelen för att övervaka bedömningsarbetet, och ett litet sekretariat till stöd för arbetet i panelen och presidiet. Panelen tar alla sina viktiga beslut vid de årliga plenarmötena. Men viktiga beslut måste tas oftare, och presidiet har alltför begränsade ansvarsområden och sammanträder för sällan för att möta detta behov.” …

Det är en ganska lång rapport, men IACs bedömning slutar så här:

”IPCC bör inrätta en verkställande kommitté att agera på dess vägnar mellan plenarsammanträdena. Sammansättningen av kommittén skall inkludera IPCCs ordförande, arbetsgruppens medordförande, en ledande medlem av sekretariatet och tre oberoende ledamöter, däribland några lekmän som står utanför det klimatvetenskapliga samfundet. Medlemmarna bör väljas av kammaren och tjäna dess att deras efterträdare är på plats.”

Det är inte en sågning, men närapå. Och väldigt diplomatiskt utformat.

Om rekommendationerna genomförs fullt ut, kommer IPCCs rapportering och kommunikation kring sina resultat att se mycket annorlunda i framtiden. IAC påpekar att delar av IPCCs rapport för 2007 innehöll påståenden som var baserade på väldigt lite bevis och uppmanar författarna att endast göra framtida prognoser när det finns tillräckligt stöd för dem.

Användningen av så kallad "grå litteratur" – sådan som inte är vetenskapligt granskad eller publicerad i vetenskapliga tidskrifter – har gett upphov till kontroverser, eftersom det till exempel var denna typ av material låg bakom glaciär-missen.

Arktis smälter inte. Heller.

Och inte verkar Arktis smälta av och bli till ett katastrofområde så snabbt som många trodde heller.

Avsmältningen under 2010 har varit snabb, men den är inget rekord, säger Walt Meier, forskare vid  National Snow and Ice Data Center (NSIDC) i Boulder i USA. Iallafall vad gäller den tid då vi haft tillgång till satellitdata. 2010 års istäcke är bara det tredje minsta i historien. Tar man den 10 september som exempel var 4,76 miljoner kvadratkilometer täckta av is, vilket är mer än både 2007 och 2008, men å andra sidan mindre än alla andra år sedan 1979. Sommarminimum är passerat för i år och istäcket har börjat frysa till igen.

Forskarna vid NSIDC anser nu att de datormodeller som förutsåg Arktis försvinnande ungefär år 2013, siffror som debatterades ganska hett för några år sedan, verkar ha varit överdrivna. Men man anser att prognoserna som pekar på ett försvinnande mellan åren 2040 och 2050 verkar vara på rätt spår. Än så länge. Det varma 2010 hänger samman med att El Niño har haft en varm fas, året har faktiskt varit det varmaste någonsin, under de 130 som NASA har klimatdata för. Men nu vänder El Niño mot lägre temperaturer, så kanske 2010 kommer att förbli ett av de varmare åren någonsin.

Och isbjörnarna verkar anpassa sig

Radionyheterna rapporterade under torsdagen att man funnit att isbjörnarna verkar ha förmåga att anpassa sig till det minskande istäcket runt Arktis, tvärt emot vad forskarna tidigare hävdat.

Isbjörnsungarna klarar inte själva att simma mellan de allt glesare isflaken, men nu har man sett att isbjörnsmammorna har börjat ta sina ungar på ryggen när de är ute och letar efter mat, något som varit helt okänt förut. Måhända klarar isbjörnarna av att anpassa sig trots allt?

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.