Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nya vapnet mot oljeutsläppet vid Tjörn – kokosolja

Publicerad: 14 maj 2012, 06:24

Den kritiserade lacknaftametoden stoppades. Nu har kommunen en ny plan.


Miljöaktuellt har tidigare skrivit om Tjörns kommun som efter det stora oljeutsläppet förra året efter en kollision mellan två fartyg i Danmark, valde att i saneringsarbetet använda ett kallavfettningsmedel som visade sig innehålla lacknafta.

Bland annat Havs- och vattenmyndigheten såg problem med denna metod, då det handlar om en industrikemikalie som inte är avsedd att användas ute i naturmiljö.

På kommunens hemsida kan man läsa att Tjörns kommun relativt snabbt beslutade att avbryta arbetet med avfettningen. "Det gjordes i enlighet med den internationella oljesaneringsorganisationen ITOPF:s rekommendationer: först en snabb grovsanering, sedan inventera, först därefter bestämma hur saneringsarbetet ska fortsätta. Kort därpå kom Havs- och vattenmyndighetens rekommendation att avbryta."

Sedan i april har därför endast spadar, skrapor och andra handverktyg använts i kampen mot oljan.

Nu skriver Göteborgsposten att man prövar en ny metod – kokosolja och torv. Tanken är att torven läggs på oljan för att skydda fåglar från att få den på sig. Torven suger även åt sig oljan vilket gör den lättare att få upp. Den vegetabiliska kokosoljan ska i sin tur användas för att lösa upp oljan.

– Vi har kommit överens om att testa det här ett tag nu. Det är den bästa tänkbara metoden nu om man ska ta hänsyn till hav, djur, människor och turism, säger Maud Wik, miljöchef på Tjörn, till Göteborgsposten.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.