Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag15.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Nya varningar för kolnanorör

Publicerad: 18 Januari 2011, 06:45

Kolnanorör är starka och användbara men eventuella hälsorisker har gjort materialet ifrågasatt. Ny forskning spär på farhågorna.


Ämnen i artikeln:

CleantechNanoteknikTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Ett skikt kolatomer formade som rör, det är kolnanorör. Materialet är lätt, starkt och har intressanta elektriska egenskaper. Det används därför i allt från elektronik till cyklar, färg och kläder. Samtidigt har nanotekniken ifrågasatts på grund av dess eventuella hälsorisker och forskning talar för att riskerna är en realitet.

Forskning vid Luleå tekniska universitet stärker nu farhågorna. Extremt små fibrer – som kolnanorör – kan ta sig långt ned i lungorna, eventuellt ända ned till lungblåsorna, enligt en doktorsavhanling. I värsta fall kan resultatet bli en ökad risk för cancer.

De fibrer som mest sannolikt kan ta sig långt ned i lungorna har en diameter på 10 till 100 nanometer och en längd på 1 till 10 mikrometer. Sofie Högberg, teknologie doktor inom Avdelningen för strömningslära vid Luleå tekniska universitet, har tagit fram ekvationer som beskriver en fibers rörelser. Ekvationerna har lösts för olika fibrer i en geometri och ett flödesfält som motsvarar luftvägarna för att se hur fibrerna kan tänkas fastna vid inandning.

Kolnanorörens risker har ibland jämförts med asbest. Sofie Högbergs forskning pekar i den riktningen.

– Det finns bland annat farhågor om att kolnanorören kan ge upphov till mesoteliom, en cancerform som tidigare bara varit associerad med asbest, säger Sofie Högberg i en kommentar.
Forskning vid Karolinska institutet väcker hopp för kolnanorören även om deras farlighet kan fastställas slutgiltigt. På KI menar man nämligen att kroppens immunförsvar kan oskadliggöra kolnanorör. Ett kroppseget enzym i de vita blodkropparna anses kunna bryta ned kolnanorören till ofarliga beståndsdelar som koldioxid och vatten. En förutsättning kan vara att kolnanorörens yta behandlas så att immunförsvaret känner igen dem.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.