Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nya Zeeland ska utlysa klimatnödläge

Publicerad: 27 november 2020, 10:22

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern och hennes regering ska utlysa klimatnödläge. På bilden, från början av veckan, samtalar hon med USA:s nästa president Joe Biden.

Foto: AP

Nya Zeeland blir nästa land att deklarera klimatnödläge, något som redan har gjorts av Kanada, Storbritannien och Frankrike.


Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern, som nyligen vann valet och fick egen majoritet, meddelade i går att hon och hennes regering kommer att utlysa så kallat klimatnödläge. 

Förslaget kommer att presenteras för parlamentet på onsdag nästa vecka, deklarerade premiärministern när det nyvalda parlamentet samlades för första gången.  

”Vi har alltid betraktat klimatförändringarna som ett enormt hot mot vår region, så nu gäller det att med alla till buds stående medel vidta omedelbara åtgärder”, sade premiärminister Jacinda Ardern, enligt TVNZ, Nya Zeelands public service tv-bolag. 

”Tyvärr fanns inte någon majoritet för ett sådant förslag under den tidigare mandatperioden, men nu är situationen annorlunda, så nu kommer vi att utlysa klimatnödläge” fortsatte hon i TVZN:s sändning. 

Jacinda Arderns socialdemokratiska parti sitter efter valet för en månad sedan med en betryggande majoritet i parlamentet. Hon har trots detta valt att bilda regering med landets miljöparti.  

När de nyvalda parlamentsledamöterna samlades i veckan var det inte bara jordskredssegern för Jacinda Ardern och hennes parti som uppmärksammades. Det är också ett parlament präglat av en historisk mångfald, med fler kvinnor, färgade, HBTQ-personer och representanter från Nya Zeelands ursprungsbefolkning än någonsin tidigare.

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.